Medojević: Crkva nema šta da traži u dnevnoj politici

Svet 29. sep. 202020:44
Podeli:
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević Foto: N1

Predsednik Pokreta za promene (PzP) Nebojša Medojević nije danas održao konsultacije sa Zdravkom Krivokapićem, koga je 41 poslanik nove parlamentarne većine predložio za mandatara, saopštio je pokret. Medojević je u gostovanju na RT Crna Gora ponovio da je PzP protiv toga da crkva bude upletena u politiku i naglasio da je "u ovom trenutku važno da se crkva vrati svojoj ulozi".

Portparol PzP Nikola Bajčetić rekao je agenciji Mina da će se Medojević sastati sa Krivokapićem kada zvanično dobije mandat za sastav Vlade.

Medojević je ponovio da Krivokapić ima podršku pet poslanika PzP-a.

„Kada dobije zvanični mandat od predsednika, mi smo spremni da se sastanemo i da razgovaramo o ciljevima i prioritetima Vlade, gde možemo dati najbolje doprinose i biti najkorisniji… Naravno da očekujemo od mandatara da nas obavesti kakvo je njegovo viđenje Vlade“, naveo je Medojević.

On je ranije gostujući na RTCG rekao da ne deli baš sve stavove sa Krivokapićem o tome koliki treba da bude uticaj crkve u dnevnoj politici.

„Došao je na našu listu kao dogovor DF-a i mitropolita Amfilohija. On je bio broj jedan zato što je to tražila crkva da bi podržala našu listu“, istakao je Medojević.

On je naveo da je crkva tražila da deset ljudi bliskih njoj budu na listi „Za budućnost Crne Gore“. „Pa se to svelo na tri, pa smo se dogovorili da je dovoljno da to bude Krivokapić, koji na našoj listi predstavlja crkvu i mitropolita Amfilohija.“

„Ova vlada je prva posttotalitarna vlada, koja je jedna jedina u istoriji i ima vrlo važan istorijski zadatak da se sprovedu reforme, i to moramo da uradimo brzo, efikasno, temeljno,“ naveo je on.

Dodao je da je veza Krivokapića sa crkvom razumljiva, ali je naglasio da je u ovom trenutku važno da se crkva vrati svojoj ulozi.

„Izuzetno cenim SPC, vernik sam, pravoslavac i dao sam maksimalni doprinos da se crkva zaštiti. Mislim da je to što je crkva uradila pomoglo opoziciji da dođe na vlast, ali sada je vreme da se velikodostojnici vrate u crkvu“, istakao je on.

Mi smo protiv toga da crkva bude upletena u politiku, zato nisam ni išao pod Ostrog, jer smatram da nije vreme da se tamo sastavljaju, istakao je on.

Foto:Screenshot&Twitter/@MilosPeric1244

„Uvek kad je crkva ulazila u politiku, u poslednjih 30 godina to se nije dobro završilo. Ono što je crkva dobro radila to su litije, ali sada mislim da je najbolje da se sveštenici vrate u crkve i manastire jer će nam trebati jaka duhovna energija,“ naveo je on.

On je uputio apel crkvenim velikodostojnicima da poštuju Ustav, gdje se jasno navodi da je crkva odvojena od države.

„Crkva nema šta da traži u operativnoj, dnevnoj politici“, istakao je, ali i naglasio da je crkva odradila „istorijski posao“ i da je pomogla opoziciji da dođe na vlast.

Zdravko Krivokapić se ranije danas sastao sa liderom Demokratske narodne partije (DNP) Milanom Kneževićem na kome je potvrđena podrška DNP budućem mandataru, prenosi RTCG.

Lider Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević rekao je ranije istog dana da je za novu vladu u Crnoj Gori „uslov svih uslova“ povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti.

Istakao je i da još uvek nema personalnih rešenja za novu vladu Crne Gore, pošto, kako je rekao, Dritan Abazović i njegova koalicija traže da Srbi iz DF ne mogu pokrivati važne pozicije.

Komentari

Vaš komentar