MAPA Rusija gomila oružje na granici Ukrajine, Kijev strahuje od invazije

Svet 25. nov. 202107:23 > 11:59
Podeli:
Izvor Courtesy of Ukraine military

Rusija se priprema za veliku invaziju na Ukrajinu početkom sledeće godine, s daleko većom snagom od bilo čega što je do sada viđeno u sukobu ove dve zemlje, navodi se u izveštaju ukrajinske vojno-obaveštajne službe.

Ukrajinska obaveštajna služba objavila je mapu u kojoj je detaljno prikazano kako će se invazija odvijati, prema proceni obaveštajaca. Ruske snage infiltriraju se duboko u zemlju sa severa, istoka i juga. Ukoliko do invazije zaista dođe, to bi bila mnogo krvavija operacija od zauzimanja Krima 2014 godine, upozorili su agenti ukrajinske službe.

Kremlj je poslao 92.000 vojnika na svoju zapadnu granicu i mogao bi da pokrene višestruku ofenzivu u januaru ili februaru, rekao je za „Military Times“ Kirilo Budanov, ukrajinski šef obaveštajne službe.

Elementi mape su spekulativnog karaktera, uključujući procenu Kijeva da će ruski borbeni avioni napasti sa teritorije Belorusije. U prilog tome svedoči i činjenica da su ruske vojne snage izvršile pregled teritorije unutar Belorusije u poslednjih mesec dana, ali trenutno tamo nema stalne vojne baze. Majkl Kofman, direktor ruskih studija u američkom Centru za pomorske analize, smatra da je mapa napada ipak realna mogućnost.

„Mislim da je ovo prilično tačna slika onoga što se razmatra u skoroj budućnosti. Ruska vojska to može da izvede. Ovo je najgori scenario od nekoliko mogućih nepredviđenih situacija“, ocenio je Kofman.

Ženeva pred samit
Foto: Glories Francois/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Budanov je rekao da je prioritet Moskve povećanje unutrašnjeg pritiska na ukrajinsku vladu putem kampanja koje šire dezinformacije. Ipak, Rusija će pribeći vojnom napadu ukoliko taktika rata dezinformacijama ne dovede do promene vlasti u Kijevu.

„Žele situaciju unutar zemlje da učine što opasnijom i težom i izazovu promenu vlasti. Ako to ne mogu da urade, onda će vojne jedinice obaviti svoj posao“, upozorio je Budanov.

POGLEDAJTE JOŠ:

Odgovarajući na intervju Budanova, Artijom Lukin, stručnjak za međunarodne odnose na Dalekoistočnom federalnom univerzitetu u Rusiji, rekao je da obe strane učestvuju u stvaranju tenzija.

“Stiče se utisak da su ukrajinsko vođstvo i Kremlj savršeno usklađeni barem u jednoj stvari: podizanju napetosti i održavanju krizne situacije“.

Putinova partija šaha sa Zapadom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naljutio je Rusiju odlukom da cenzuriše medijske kanale u vlasništvu mogula koji su povezani sa ruskim vođstvom. Ovim postupkom oni su izgubili postojeću moć u Ukrajini, ali je Rusija čvrsto rešila da se osveti.

Oleksij Reznjikov, ministar odbrane Ukrajine, prošle nedelje putovao je u Vašington. Tom prilikom upozorio je da Vladimir Putin „igra šah“ sa Zapadom, i još uvek nije odlučio da li će krenuti u punu invaziju.

Ukrajina
Ukrajina Foto:Evgen Kotenko / Zuma Press / Profimedia

Zapadne vlade izrazile su zabrinutost zbog gomilanja ruskih trupa na granici, istovremeno priznajući neizvesnost oko toga planira li ruski predsednik invaziju ili je uključen u lažne pretnje, kako bi odvratio Kijev od intenziviranja vojne saradnje s NATO savezom.

„Nismo sigurni šta tačno namerava Putin“, priznao je Lojd Ostin, američki ministar obrane i tako dodatno podgrejao sumnje o Putinovim paklenim planovima.

Velika Britanija je ovog meseca potpisala sporazum o oružju s Kijevom u kojem se obvezala na prodaju 10 mornaričkih brodova i novih raketnih sastava, kako bi se suprotstavila pretnji iz Moskve. Boris Džonson upozorio je da bi bila „tragična, tragična greška da Kremlj misli da se išta može dobiti vojnim avanturizmom“ u Ukrajini.

Foto:EPA/CHRISTIAN BRUNA

Šef ukrajinske službe Budanov smatra da Sjedinjene Američke Države imaju moć da odvrate potencijalnu rusku invaziju, ukoliko odluče da povećanju vojnu podršku Ukrajini.

„Mislim da nam trenutni aranžmani pomoći nisu dovoljni“, rekao je on.

„Treba nam više. Nijedna država osim Ukrajine nema otvoreni rat s Rusijom. I to traje već 7 godina. Zato smo sigurni da nam sad treba dati sve što pre nismo dobili. A upravo sada, pravo je vreme za ovo jer bi posle moglo biti jako kasno“.

Rusija je u svoju odbranu rekla da odgovara na pojačane vežbe NATO-a u blizini svojih granica. Napetosti između Rusije i članica NATO-a zaoštrenije su poslednjih nedelja, a evropske vlade optužuju Moskvu za režiranje migrantske krize na poljsko-beloruskoj granici.

BONUS VIDEO Ruske vojne vežbe Zapad 2021

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar