MAPA Korona ne posustaje: Cela Evropa biće „crvena zona“

Svet 22. okt. 202017:18 > 17:19
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Novi talas koronavirusa žestoko je udario na Stari kontinent. Španija, Nemačka, Francuska prijavile su rekordne brojeve novozaraženih.

Španija je juče postala prva zemlja u zapadnoj Evropi gde je ukupan broj obolelih od koronavirusa premašio milion. Zvaničnici su sinoć registrovali 1.005.295 slučajeva zaraze koronavirusom. U pokušaju da nekako obuzdaju koronu, španske vlasti najavile su nove, drastične mere.

Francuska je isto tako blizu neslavnom milionskom rekordu sa 957.421 zaraženih i 34.048 preminulih, koliko ih je trenutno registrovano.

Pročitajte još:

Nemačka je danas zabeležila rekord – 11.287 novih infekcija što je izazvalo veliku zabrinutost vlasti i najavu restriktivnijih mera. Šef „Robert Koh“ instituta Lotar Viler rekao je Frans presu da je virus jedino moguće obuzdati „sistematskom primenom restriktivnih mera“ i zabranom privatnih okupljanja, naročito mladih, koje eksperti krive za širenje virusa.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

U Italiji je juče potvrđeno još 15.199 slučajeva zaraze koronavirusom, što je rekordan broj zaraženih od početka epidemije, a od posledica infekcije preminulo je 127 osoba.  

Rusija je danas prijavila 15.971 nov slučaj infekcije koronavirusom u poslednja 24 časa i 290 preminulih, dok je Ukrajina danas zabeležila najveći dnevni porast broja novozaraženih sa 7.053 potvrđena slučaja korone i 116 preminulih.

Belgija se suočava sa jednim od najgorih naleta korone u svetu. U protekla 24 časa registrovano je rekordnih 13.227 novih slučajeva zaraze i rekordnih 50 preminulih za jedan dan u zemlji od 11,5 miliona. Noćas je objavljeno da je bivša belgijska premijerka Sofi Vilmes primljena je na invenzivnu negu nakon što je prosle sedmice testirana pozitivno na koronu. Zbog drastičnog porasta zaraženih, vlasti najavljuju nove mere.

Sofi Vilmes, premijerka Belgije
Sofi Vilmes Foto: EPA-EFE/DIRK WAEM / POOL

Rekordan broj novozaraženih prijavila je i Češka – gotovo 15.000. Češko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u protekla 24 časa potvrđeno 14.968 novih slučajeva virusa od koga je umrlo 69 osoba.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

I Poljska je prijavila crni rekord od 12.107 novih slučajeva korone, najviši od početka epidemije, zbog čega će vlasti danas saopštiti nove mere za suzbijanje pandemije korone.

U Slovačkoj je u poslednja 24 časa od korone preminulo 17 pacijenata, što je najveći broj od početka epidemije, a registrovano je 1.728 novozaraženih.

Austrija je takođe prijavila novi dnevni rekord o 2.435 novozaraženih. Broj obolelih od korone u ovoj zemlji već danima raste nakon što je početkom meseca oboren rekord od 1.050 novoobolelih.

U Mađarskoj je od posledica koronavirusa preminulo još 46 osoba, dok je njih 2.032 obolelo, objavio je danas zvaničan vladin sajt za praćenje virusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar