MAPA Gde je korona vakcina obavezna i gde je tu Srbija

Svet 08. jul. 202107:11
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Kako u svetu raste broj zaraženih koronavirusom i kako se registruju novi sojevi ovog opasnog virusa, lideri pozivaju svoje građane da se vakcinišu. Gotovo svakodneno apeluju na svoje stanovnike, ističući da je to jedini način da se pandemiji stane na put i da se svet vrati normalnom životu. U nekim krajevima sveta vakcinacija ide bolje, dok u drugim lošije, a najveći problem prestavlja mlada populacija koja većinom nije vakcinisana. S tim u vezi se sve više priča u medijima o mogućoj obaveznoj vakcinaciji kako u Evropi, tako i u ostatku sveta.

PROČITAJTE JOŠ:

Janša o mogućoj obaveznoj vakciniji u EU

U Sloveniji je do sada registrovano samo 40 slučajeva zaraznije delta varijante korona virusa, rekao je premijer Janez Janša u parlamentu, dodajući da je četvrti talas neizbežan ako se do kraja leta ne vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva, pa u Evropi postoje mišljenja o uvođenju obavezne vakcinacije, prenosi Beta.

„Ako u Evropi na jesen imamo jak talas zbog delta varijante, onda ćemo mi biti krivi za to. Tada ćemo se morati zapitati kako to da smo uspeli da razvijemo i proizvedemo efikasnu vakcinu protiv kovida-19 tako brzo, a ne možemo da ubedimo ljude da se vakcinišu“, naveo je Janša.

Dodao je da bi cela Evropa trebalo da se zapita kako je došlo do takvog „jaza između napretka evropske nauke i ne baš visokog nivoa duhovnosti, svesti i solidarnosti“, dodao je Janša.

Naveo je da pojedine članice EU već pripremaju zakonska rešenja za obaveznu vakcinaciju pojedinih kategorija stanovništva protiv kovida-19, druge razmatraju obaveznu vakcinaciju svih odraslih, neke planiraju obaveznu vakcinaciju za medicinsko osoblje, zaposlene u staračkim domovima, radnike u snabdevanju, turizmu i sličnim delatnostima i predložiće ukidanje prava na besplatno testiranje na korona virus onima koji ne žele da se vakcinišu, prenosi Beta.

Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON

Iako ovo za sada nije vladin predlog, Slovenija će morati da razgovara o takvim rešenjima i donese konačnu odluku, rekao je slovenački premijer. Složio se da bi bilo dobro da sve parlamentarne grupe i vlada javno pozovu građane da se vakcinišu, ali je dodao da bi bilo efikasnije kada bi centralni mediji svojim aktivnostima, kao što je to slučaj u drugim zemljama, pomagali vladinu kampanju.

Mediji bi u specijalnim emisijama trebalo da pozivaju medicinske stručnjake koji bi ukazali na prednosti vakcinacije onima koji se iz različitih razloga nerado vakcinišu i uklonili predrasude ili pogrešne informacije koje ih obeshrabruju u vakcinaciji, istakao je Janša.

Evropski sud: obavezna vakcinacija „neophodna u demokratskom društvu“

Evropski sud za ljudska prava ocenio je početkom aprila ove godine da je obavezna vakcinacija „neophodna u demokratskom društvu“.

To je bilo u slučaju u kom su mu se obratili roditelji i deca iz Češke koja nisu primljena u vrtiće zbog nevakcinisanja.

vakcina; vakcinacija
Foto: EPA-EFE/Attila Balazs

Evropski sud za ljudska prava ocenjuje da obavezna vakcinacija dece u Češkoj protiv devet bolesti – kao što su difterija, tetanus, dečija paraliza i druge – zadire u pravo na privatnost, ali ne predstavlja kršenje člana 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima kad je reč o „pravu na poštovanje privatnog života“, prenosi Dojče vele.

Ovo je prva presuda ovog suda koja se odnosi na obaveznu vakcinaciju dece. Evropski sud za ljudska prava, sa sedištem u Strazburu, u Francuskoj, deo je Saveta Evrope. Zajedno su posvećeni poštovanju ljudskih prava u 47 država članica.

Ova presuda ne znači da će države u Evropi prisljavati ljude da se vakcinišu protiv Kovida 19.

Advokat Nikola Ervije koji je specijalizovan za ECHR rekao je pak agenciji Frans pres da „ova presuda povećava mogućnost obavezne vakcinacije u uslovima trenutne epidemije kovida-19″, rekao je. On, međutim, ističe „slobodu procene koju je sud prepustio državama po pitanju politike vakcinacije“, prenosi Dojče vele.

Obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike

Zemlje širom Evrope se trude da ubrzaju vakcinaciju protiv koronavirusa i da nadmaše širenje zaraznije delta varijante. U Italiji je vakcinacija obavezna za zdravstvene radnike, a Francuska takođe razmišlja o tome, prenosi France24.com.

korona u požarevcu
Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

U Italiji je od početka aprila ove godine na snazi biti dekret vlade koji obavezuje osobe zaposlene u zdravstvu da se vakcinišu protiv kovida 19. Ko ne bude prihvatio, biće premešten ili će mu biti stopirana isplata zarade.

Lekari, medicinske sestre, kao i zaposleni u staračkim domovima i apotekama u Italiji obavezni su da se vakcinišu protiv kovida 19, prenosi RTS.

Dekret predviđa da ko ne prihvati vakcinaciju rizikuje da bude premešten, jer ne može da radi u kontaktu sa pacijentima, dok u najtežem slučaju lekarima može biti stopirana isplata zarade.

Obavezna vakcinacija u Srbiji?

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju zaštite zdravlja zaposlenih kao i u cilju stvaranja kolektivnog imuniteta, donelo je 24 maja odluku da se svi pripadnici policije vakcinišu protiv virusa kovid-19, prenosi N1.

Imajući u vidu specifičnosti policijskih poslova i stalnog kontakta policije sa građanima, potrebno je da se svi pripadnici policije, osim onih kod kojih vakcinacija nije moguća iz zdravstvenih razloga, vakcinišu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Dan policije i Dan Ministarstva unutrasnjih poslova
Dan policije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Prethodno je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović potpisao naredbu o obaveznoj vakcinaciji pripadnika vojske.

On je 23. maja izjavio da ova obaveza ostaje na snazi, uprkos protivljenju Vojnog sindikata koji je zbog toga uputio zahteve za hitno postupanje Višem javnom tužilaštvu i Zaštitniku građana.

Iz ovog sindikata su 17. maja naveli da se radi o diskriminaciji „jer se vakcinacija uvodi kao uslov za napredovanje ili usavršavanje“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je 7. aprila da se razmišlja o obaveznoj vakcinaciji protiv COVID 19 u Srbiji. On je posle sastanka sa studentima povodom Svetskog dana zdravlja rekao novinarima da je to predlog struke.

„Oko toga smo saglasni. To je predlog struke i radićemo na tome da to bude i kod nas“, rekao je Lončar.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje bolesti COVID-19, Predrag Kon, izjavio je 4. aprila da bi trebalo ozbiljno shvatiti predlog da vakcinacija bude obavezna za zdravstvene radnike.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER CHASSIGNOLE

Vakcinacija u Rusiji

Suočeni sa tvrdoglavo niskim stopama vakcinacije, moskvovske vlasti su pre nešto više od nedelju dana saopštile da najmanje 60 odsto osoblja u uslužnim delatnostima – od ugostiteljstva do smeštaja i transporta – mora da se vakciniše najmanje jednom dozom do 15. jula.

„Vakcinacija ostaje dobrovoljna“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Novi dekret se odnosi na zaposlene u uslužnom sektoru, trgovini, ugostiteljstvu, transportu, zdravstvu, stambeno-komunalnim uslugama, obrazovanju i kulturi.

Ali dok Peskov kaže da neko može i da odbije vakcinu, može da se desi da neko zbog toga ostane bez sredstava za život, prenosi CNN.

Rusija koronavirus
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Obavezna vakcinacija protiv korone u Tadžikistanu

Tadžikistanska radna grupa za koronavirus naredila je svim građanima starijim od 18 godina da se vakcinišu protiv koronavirusa, izvestili su državni mediji te zemlje.

„Vakcinacija protiv koronavirusa je obavezna za građane starije od 18 godina“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da bi građani trebali da zakažu sastanak sa svojim lekarom ili lokalnom klinikom radi besplatne vakcinacije. Do sada vakcinacija u ovoj zemlji nije bila obavezna.

Obavezna vakcinacija američke vojske?

Zakonodavci u SAD imaju podeljeno mišljenje zbog izveštaja da će se od pripadnika američke vojske uskoro tražiti da budu vakcinisani protiv koronavirusa.

Političar iz Republikanske partije Tomas Harold Masie rekao je u objavi na Tviteru se čuo sa pripadnicima američke vojske koji su rekli da nameravaju da napuste službu ako budu primorani da se vakcinišu.

On je u junu predstavio zakon kojim bi se zabranio svaki zahtev da pripadnici službe budu primorani da se vakcinišu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Bonus video: Vakcina koja je promenila svet

Komentari

Vaš komentar