„Mala Indija“: Rekordne cifre, manjak postelja i kiseonika

Svet 07. maj. 202113:31
Podeli:
Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar

Lekari u Nepalu, koji se graniči sa Indijom koja se suočava sa teškom epidemiološkom situacijom, upozorili su da bi kriza mogla da se prelije u tu zemlju, koja takođe beleži rekordne dnevne brojeve novozaraženih, a ponestaju joj i bolnički kapaciteti i kiseonik.

U Nepalu je u četvrtak prijavljeno 9.070 novih slučajeva korona virusa, dok ih je mesec dana ranije bilo 298.

Dnevni brojevi preminulih takođe su najviši od početka epidemije, pa ih je u sredu bilo 58, a u četvrtak 54.

Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar

„Trenutno nema slobodnih postelja ni u jednoj bolnici koja leči kovid pacijente. Čak i kada bi se kreveti oslobodili, vlada velika nestašica kiseonika, a još nismo ni na vrhuncu krize“, kaže dr Džitondra Šarma, šef Bolnice za naprednu medicinu i hirurgiju u Katmanduu, prenosi AP.

Mnogi smatraju da je uzrok toga drugi talas epidemije u Indiji, koji se prelio u Nepal, pošto dve zemlje imaju dugačku kopnenu granicu.

Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar

Nepal ima slab zdravstveni sistem, sa manje lekara po glavi stanovnika od Indije, a ima i nižu stopu vakcinacije od svog suseda.

Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar

Mada je Nepal pooštrio kontrolu granica i uveo zaključavanje u najteže pogođenim regionima, uključujući glavni grad, pojedini strahuju da to neće biti dovoljno za suzbijanje korona virusa, koji je stigao čak i do Mont Everesta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar