Maduro pomilovao preko 100 opozicionih političara

Svet 01. sep. 202000:55
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Vlasti u Venecueli saopštile su da su pomilovale preko 100 opozicionih političara, uključujujući više od 20 poslanika koji su bili optuženi za zaveru protiv predsednika Nikolasa Madura.

Potez venecuelanskih vlasti usledio je u susret parlamentarnim izborima koji bi trebalo da budu održani u decembru.

Pomilovanje opozicionih političara ukazuje na to da vladajuća Socijalistička partija nastoji da podstakne učešće na izborima, koje deo opozicije namerava da bojkotuje, uz obrazloženje da su namešteni.

Među opozicionim političarima koji su pomilovani ukazom predsednika nalaze se poslanik Fredi Gevara, koji je zatražio azil u čileanskoj ambasadi, kao i Roberto Marero, saradnik lidera opozicije Huana Gvaida, preneo je Rojters.

Mnogi od pomilovanih opozicionih političara učestvovali su u prošlogodišnjem neuspelom puču u kojem su Madura pokušali da zbace sa vlasti. Neki od njih su bili u zatvoru, dok su drugi zatražili diplomatski azil ili su bili u izgnanstvu.

Opozicija tvrdi da su izbori održani 2018. godine bili namešteni i Gvaida smatraju legitimnim predsednikom Venecuele, a isti stav je zauzelo preko 50 zemalja širom sveta.

Aktivisti za zaštitu građanskih prava oštro su kritikovali vladu Venecuele za zatvaranje političkih protivnika, često na osnovu optužbi sa malo ili bez imalo dokaza.

Madurova vlada je u prošlosti puštala na slobodu manje grupe opozicionih lidera, ali je ove odluke obično pratilo više takvih hapšenja.

Komentari

Vaš komentar