Lokalni štabovi u Hrvatskoj predlažu mere uoči Uskrsa

Svet 19. mar. 202109:56
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

U samo 48 sati u Hrvatskoj su dijagnostikovana su 2642 zaražena koronavirusom. U samoizolaciji je, prema zvaničnim podacima, više od 20 hiljada građana, a taj je broj svakim danom sve veći, što znači da će iz tog rezervoara proizaći veliki broj obolelih.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedno je sigurno, brojevi drastično rastu. I sam ministar zdravstva Vili Beroš to je potvrdio podacima: stopa novozaraženih u Hrvatskoj i dalje raste te je u odnosu na prošlu nedelju zabeležen porast od 30 odsto dok je broj hospitalizovanih veći za 15 odsto.

„Stopa potvrđenih slučajeva i dalje raste. U proteklih sedam dana zabeleženo je 5669, a u nedelji ranije bilo ih je 3966, što je porast veći od 30 odsto. Nakon dugo vremena broj hospitalizovanih osoba ponovo je premašio 800, a na nedeljnom nivou povećao se za nešto više od 15 odsto“, rekao je Beroš i dodao da, prema rezultatima sekvencioniranja, u Hrvatskoj raste učestalost britanske varijante virusa.

No, posebno zabrinjava dolazak prolećnih praznika i Uskrsa, kada tradicionalno kreću migracije unutar zemlje. Iako je juče počelo ozbiljno da se spominje veliko zatvaranje, a Dijana Majer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla da se može očekivati lokdaun ako se nastavi ovakav rast, juče je premijer Andrej Plenković to demantovao.

Strategija balansiranja

„Propusnica neće biti niti se o tome razgovaralo. Strategija koju sprovodimo na balansiranju je ležernija nego u brojnim drugim članicama EU. Ima zemalja koji imaju policijske časove, nemaju otvorene radnje mesecima. Da bi ona u celosti dala rezultate, važno je da je kombinoavna sa ličnom odgovornošću pojedinaca“, rekao je Plenković i dodao da će danas Nacionalni štab odrediti smernice za lokalne štabove.

Šef Nacionalnog štaba i potpredsednik Vlade Davor Božinović pojasnio je da smatraju kako nije vreme da se donose horizontalne mere u županijama, te da ih ima više na severu zemlje koje su u povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Regionalni pristup biće okosnica organizacije i praćenja stanja na nivou EU, što će imati odraz na turističku sezonu. Države emitivnih tržišta će svakako pratiti stanje u Hrvatskoj, kako na nacionalnoj tako i na županijskim nivoima, i u skladu s tim izdavati preporuke kao i eventualna ograničenja putovanja za svoje sugrađane“, kaže Božinović.

Radi se, smatra, o dodatnom podsticaju koji želimo da damo županijskim štabovima jer stanje i incidencija po županijama se razlikuju. Županijski štabovi su pozvani da predlažu strože mere jer njihovi epidemiolozi i struka znaju gde se pojavilo žarište.

„Nema razloga da zbog onog što se događa u primorju neko u Vukovaru zatvara delatnosti. To je, na neki način, i priprema, ne samo podsticaj, za ono što jeste i šta će biti sastavni deo evropske politike za turističku sezonu, a to je taj regionalni pristup“, rekao je Božinović.

Kaže i kako su se borili da se Hrvatsku ne gleda kao celinu, nego po županijama, jer su neke županije na severnom Jadranu koje su imale dobru epidemiološku situaciju ostajale bez gostiju. Županijske i gradske vlasti, struka i turističke zajednice, smatra Božinović, trebali bi sve da preduzmu kako bi se smirila situacija i kako bi počelo da se ostvaruje ono što je cilj ove godine, a to je moto „Budi bezbedan u Hrvatskoj“.

„Moramo svi da se angažujemo. To znači i pojačane kontrole mera, da bismo zapravo svi zajedno shvatili, i po pitanju samodiscipline i odgovornosti, da nam od toga sve zavisi. Ovo ima veze s novim varijantama, mere zaštite su iste, ali se nove varijante šire mnogo brže.

Ako ste u prošlim razdobljima mogli da se provučete, sad je ta verovatnost manja, u smislu da ćete se ipak zaraziti virusom. Ne kažem da je to teža situacija, ali da se brže i lakše ljudi zaražavaju, o tome svedoči i situacija u našem regionu i, kao što vidimo, ovaj porast u Hrvatskoj“, zaključio je Božinović.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Nagli porast

Lokalni štabovi već su počeli da predlažu mere, a one se uglavnom odnose na prelazak škole na onlajn nastavu, odnosno C model. Dubrovačko-neretvanska županija, koja je prva imala nagli porast, još nije otvorila terase, a 14-dnevna incidencija je lagano počela da opada.

Stručnjaci smatraju da se prema ovoj problematici treba malo oštrije postaviti jer nas, po svemu sudeći, očekuje veći porast zaraženih, što može ozbiljno ugroziti zdravlje, ali i toliko važnu turističku sezonu. Smatraju i kako je nužno pripremiti bolnice na veći priliv bolesnika. Naime, gotovo 900 pacijenata je trenutno u bolnici, a pre nekoliko nedelja bilo je nešto više od 700. I osoba na respiratorima je oko 20 više.

Prema nezvaničnim infromacijama, u bolnicama već polako počinju problemi, a deo zagrebačkih bolnica već razmišlja o uvođenju hladnog pogona. Dakle, izgledno je, kažu sugovornici za Jutarnji.hr iz bolnica, da se za sedam ili deset dana može očekivati da se opet pređe samo na hitne medicinske postupke. To bi značilo da bi se opet unazadili programi preventivnih pregleda, koji su poslednjih nedeja koliko-toliko profunkcionisali.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar