Ljudska prava i Tajvan teme prvog razgovora Bajdena i Sija

Svet 11. feb. 202110:43 > 11:39
Podeli:
Foto: EPA/LINTAO ZHANG

Američki predsednik Džo Bajden prvi put se u svojstvu predsednika SAD čuo sa kineskim liderom Sijom Đinpingom i sa njim razgovarao o situaciji na Tajvanu, u Hongkongu i kršenju ljudskih prava u privinciji Ksindžiang.

Pročitajte još:

Kineska državna telezivija prenosi da je Si upozorio Bajdena da bi loši odnosi dve zemlje bili katastrofalni po obe strane.

Odnosi SAD i Kine već neko vreme su zategnuti zbog sukoba oko trgovine, optužbi za špijunažu i pandemije koronavirusa. Međutim, dobri odnosi Pekinga i Vašingtona važni su kako za njih tako i za ostatak sveta i Kina je do sada više puta pozivala novu administraciju SAD da poboljša odnose koji su urušeni u vreme vladavine Donalda Trampa.

Bajden je posle razgovora sa Sijem naveo da je kineskom lideru poručio da će sarađivati sa Pekingom kada to bude pomagalo američkom narodu.

Bela kuća je u saopštenju navela da je predsednik naglasio svoju zabrinutost zbog nefer ekonomskih praksi Pekinga, brutalnog sukobljavanja sa demonstrantima u Hongkongu, kršenjem ljudskih prava ujgurske manjine u Ksindžiangu i neprijateljskim delovanjem u regionu, pre svega na Tajvanu.

Dvojica lidera su takođe razgovarali o pandemiji koronavirusa, klimatskim promenama i sporazumu o nenaoružavanju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar