Lista najmoćnijih pasoša sveta: Japan prvi, na kom mestu je srpski?

Svet 06. okt. 202116:31
Podeli:
Pasoši Foto: Shutterstock

Globalni jaz u slobodi putovanja nikada nije bio veći, navodi se u najnovijem izveštaju londonske firme "Henli", koja je specijalizovana za savete o državljanstvu i boravištu. Istraživanje je pokazalo da su japanski i singapurski pasoši najmoćniji na svetu, dok se putna isprava Srbije nalazi na 39. mestu.

Pasoš indeksi kompanije „Henli“ zasnovani su na podacima Međunarodnog udruženja vazdušnih prevoznika (IATA), i  redovno prate svetske pasoše koji su najprikladniji za putovanja od 2006. godine.

Sve veća ograničenja koja su uvedene u poslednjih 18 meseci zbog pandemije koronavirusa rezultirala su najvećim globalnim jazom u 16 godina dugoj istoriji indeksa.

Na prvom mestu liste nalaze se pasoši Japana i Singapura. Vlasnici ovih dokumenta mogu putovati bez viza na 192 destinacije. To je 166 destinacija više od avganistanskih državljana, koji se nalaze na dnu liste i mogu da da uđu u samo 26 država bez vize.

Pasoš Srbije nalazi se na 39. poziciji. Kada je reč o regionu, od naše zemlje bolje su pozicionirani pasoši Slovenije (11. mesto) i Hrvatske (18. mesto).

Izvor: Henley Passport Index

Evropa dominira

Prvih 10 mesta na rang listi ostalo je nepromenjeno do prethodnog izveštaja. Južna Koreja je izjednačena sa Nemačkom na drugom mestu, dok se Finska, Italija, Luksemburg, Španija nalaze na trećem zajedno su na trećem mestu.

Zemlje Evropske unije kao i obično dominiraju vrhom liste, obzirom na to da Austrija i Danska dele četvrto mestu, a da su  Francuska, Irska, Holandija, Portugal i Švedska na petoj poziciji.

Novi Zeland, koji je ove nedelje objavio da se odustaje od strategije eliminacije koronavirusa, i uvodi kovid sertifikate, nalazi se na šestom mestu, sa Belgijom i Švajcarskom.

Pasoši Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje su zajedno držale prvo mesto 2014. godine, sada su skromnije postavljene na rang listi. One su na sedmoj poziciji, pored Češke, Grčke, Malte i Norveške, sa bezviznim pristupom ili pristupom na zahtev na 185 odredišta.

Australija i Kanada su na osmom mestu, Mađarska je deveta, a Litvanija, Poljska i Slovačka zajedno su se probile na 10. mesto sa skorom 182.

Nejednakosti rastu

Izveštaj kompanije „Henli“ ukazuje na „rastuće nejednakosti“ i sugeriše da se „restriktivne politike koje su prvobitno uvedene radi suzbijanja širenja kovida sada prikladno primenjuju“.

Foto: Shutterstock

Kristijan Kaelin, predsednik „Henlija“ i tvorac koncepta indeksa pasoša, kaže da bi ove odluke mogle imati dalekosežne posledice.

„Ako želimo da ponovo pokrenemo globalnu ekonomiju, od kritičnog je značaja da razvijene zemlje podstiču unutrašnje migracione tokove, umesto da ustraju na zastarelim ograničenjima. Snalažljive zemlje moraju da zaštite svoju ekonomiju tako što će privlačiti i pravično dočekati buduću generaciju“, istakao je Kaelin.

Najmoćniji pasoši 2021. godine su:

1. Japan, Singapur (192 destinacije)
2. Nemačka, Južna Koreja (190)
3. Finska, Italija, Luksemburg, Španija (189)
4. Austrija, Danska (188)
5. Francuska, Irska, Holandija, Portugal, Švedska (187)
6. Belgija, Novi Zeland, Švajcarska (186)
7. Češka Republika, Grčka, Malta, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države (185)
8. Australija, Kanada (184)
9. Mađarska (183)
10. Litvanija, Poljska, Slovačka (182)

Najgori pasoši ove godine

Nekoliko zemalja širom sveta ima bezvizni pristup ili vizu po dolasku u manje od 40 zemalja. To uključuje:

109. Severnu Koreju (39 destinacija)
110. Nepal i palestinske teritorije (37)
111. Somaliju (34)
112. Jemen (33)
113. Pakistan (31)
114. Siriju (29)
115. Irak (28)
116. Avganistan (26)

Ostali indeksi

„Henli“  lista jedan je od nekoliko indeksa koje su stvorile finansijske kompanije za rangiranje globalnih pasoša prema pristupu koji pružaju svojim građanima. Ovo istraživanje pokriva 227 destinacija za putovanja i ažurira se u realnom vremenu tokom cele godine.

Pored ovoga, postoji i „Arton Kapital“ indeks koji uzima u obzir pasoše 193 zemalja članica Ujedinjenih nacija, kao i šest teritorija – Tajvan, Makao, Hong Kong, Kosovo, Palestinu i Vatikan. Prema njihovim podacima, na prvom mestu liste nalazi se pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa mogućnošću putovanja bez vize u 152 zemlje.

BONUS VIDEO Stradanje Hirošime i početak atomskog doba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar