Kurc otkrio da li planira povratak u politiku

Svet 08. maj. 202209:47 > 12:08
Podeli:
Sebastijan Kurc Sebastian Kurz
Sebastijan Kurc Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Bivši austrijski kancelar i nekadašnji lider vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc u prvom intervjuu posle povlačenja sa političke scene isključio je mogućnost povratka i to trajno.

Kurc je za bečki dnevnik „Kronen cajtung“ negirao glasine da bi mogao da se vrati na političku scenu na predstojećoj skupštini OVP, koja je zakazana za 14.maj.

On je kazao da mu nije prijatno zbog lažnih glasina, čemu se nije radovao ni tokom političke karijere.

Sofi Karmasin
Sofi Karmasin i Sebastijan Kurc Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

„Mogu u potpunosti trajno isključiti povratak u politiku. Počeo sam sa 16 godina da se angažujem politički, sa 24 sam postao državni sekretar, i od tada sam bio deset godina u vladi. Imao sam dovoljno porcije politike“, rekao je on.

Kurc je istakao da ga je radovalo što je mogao da služi zemlji, i da ga sada raduje što može raditi u privredi.

Najavio je da će prisustvovati skupštini OVP kako bi pružio podršku kancelaru i lideru stranke Karlu Nehameru i njegovom novom timu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Upitan da li se raduje da tamo sretne i njegovog prethodnika i kritičara Rajnholda Miterlenera, Kurc je poručio da Miterlener nema taj značaj koji očigledno on (Kurc) ima u njegovom životu.

Ukazao je da, kao što ima dobar odnos sa brojnim ranijim šefovima OVP, ima i onih ljudi sa kojima ne bi išao privatno na kafu.

Kada je reč o istrazi koja je i dalje u toku protiv njega, Kurc kaže da zna šta je radio, i šta nije, i da je, kao i svi, donosio ispravne i neke pogrešne odluke, ali nikada nije prekršio zakon.

„Smatram rastuću političku kulturu podnošenja prijava, klevetanja i pokušaja da se krivičnim zakonom vodi politika, strašnom. U međuvremenu na sve gledam opušteno i uveren sam da ću na kraju dokazati da su sve optužbe lažne“, poručio je on.

BONUS VIDEO Obavezna vakcinacija u Austriji: Šta je sa Srbima koji su primili Sputnjik i Sinofarm?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram