Kuba: Borbe petlova van zakona o zaštiti životinja

Svet 10. apr. 202123:39
Podeli:
Kuba
Kuba Foto: AP Photo/Ramon Espinosa

Kuba je danas usvojila zakon o dobrobiti životinja, prvi u istoriji te karipske države, kojim se predvidjaju kazne za loše postupanje prema životinjama, ali su od njegovih odredbi izuzete borba petlova i religijsko žrtvovanje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zakon se smatra pobedom civilnog društva, koje je prvi put doživelo da neki od njegovih zahteva postane zakon.

Pre dve godine, 7. aprila 2019, oko 500 ljudi je demonstriralo u Havani tražeći zakon o zaštiti životinja, što je bila prva nezavisna i nepolička manifestacija te vrste koju su kubanske vlasti odobrile.

Zakonom se „zabranjuje ljudima da izazivaju sukobe životinja bilo koje vrste, osim u izuzetnim slučajevima odobrenim od nadležnih vlasti“.

Tako su zabranjene borbe pasa, ali su borbe petlova i dalje dozvoljene ukoliko se održavaju u tačno određenim prostorima pod nadzorom države. Borbe petlova su ukorenjena tradicija na Kubi, a čak je i porodična kuća Fidela Kastra imala jednu arenu namenjenu tome.

Takođe, i dalje će biti moguće žrtvovanje životinja za vernike santerije, religije poreklom iz Nigerije koju su na Kubu doneli robovi iz Afrike. Zakon navodi da se „žrtvovanje mora izvoditi sa saosećanjem i brzo, da bi se izbegli bol i stres“.

Kazne za zlostavljanje životinja će iznositi od 500 do 4.000 pezosa, što je od 21 do 167 dolara.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar