Krivokapić: Mislim da će ekspert biti na čelu Vlade

Svet 09. sep. 202012:24 > 13:34
Podeli:
Foto: Printscreen/Facebook/Vijesti

Svaka borba protiv korupcije je borba za Crnu Goru, saopštio je nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić.

 

Mislim da će ekspert biti na čelu vlade, rekao je Krivokapić na predstavljanju sporazuma kojim su se on, lider koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksa Bečić i lider koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmene državne zastave, grba i himne.

Krivokapić je na pitanje da li će on biti predsednik ili potpredsjednik vlade, rekao da ne žele da eksponiraju bilo koga i bilo čije ime.

Bečić je reko da je ruka ispružena prema partijama manjinskih naroda. „Očekujem da će partije nacionalnih manjina, ili deo, biti deo nove demokratske vlasti. Optimista sam“, rekao je on.

Pročitajte još

„Ako nas uhvatite u korupciji prijavite nas“, rekao je Krivokapić. „Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na veru, naciju, politiku… Želimo da poštujemo sva prava a pogotovo ono esencijalno – njegovu slobodu“, dodao je on.

Zakon o slobodi veroispovesti

Osvrnuvši se na sporni Zakon o slobodi veroispovesti, Krivokapić je rekao da je „jasno da niko nema ništa protiv da bude donešen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu“.

„Poštujući evropske stanarde to ćemo uraditi i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu ali mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donešen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači. Ovo nije bilo pitanje referenduma koje je DPS hteo da prikaže, već je pitanje druge stavke a to je borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je evidentna na svakom koraku. Daje nadu da mi kao nova vlast to možemo da promijenimo“, kazao je Krivokapić.

Foto: Printscreen/YouTube/Sputnjik Srbija/ Televizija Pljevlja/Demokratska Crna Gora

 

Bečić je rekao da sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice.

„Istorijski rezultat pratila je i naša istorijska izjava produbljena ovim istorijskim sporazumom. Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaje podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podela. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska. Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promene već samo jačanja spoljnopolitičkog puta Crne Gore“, istakao je Bečić.

„Zacrtavanjem da ćemo poštovati Ustav i da nema promene simbola a sa druge strane ispruženom rukom prema manjinskim narodima pokazujemo da nam nije samo cilj jačanje evropskog i evroatlanskog puta već i građanske Crne Gore“, dodao je Bečić.

Buduća vlada će imati podršku međunarodne zajednice

Abazović je kazao da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice.

„Buduća vlada mora da se posveti ekonomskom stanju u državi. Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. Sa ovim umire svaka manipulacija DPS-a, svaki pokušaj analitičara, manipulacija. Odlučni smo da sprovedemo pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore“, rekao je Abazović.

Kada je reč o ekonomiji, Krivokapić kaže da se pripremaju za najgori scenario. „60 odsto nafte ide mimo legalnih tokova, možete zaključiti koliko je to novca. Moramo da imamo nove mere“, rekao je on.

„Ova vlada treba da bude sve što DPS nije bio“

Krivokapić je kazao da što se tiče transparentnosti nove vlasti, ne postoji informacija koja bi trebala da bude tajna. „Želimo potpunu transparentnost“, dodao je on.

Abazović je rekao da su imali razgovore za personalna rješenja u vladi. „Mislim da ćete biti iznenađeni. Ova vlada treba da bude sve što DPS nije bio“, naveo je on.

Pobedili smo one koji su počinili genocid u Srebrenici

Abazović je rekao da su oni pobedili ljude koji su počinili genocid u Srebrenici.

„Milo Đukanović je bio premijer u tom trenutku. Nikad nisam čuo da je rekao da treba da podnese ostavku zbog onog što se dešavalo u Bosni i Hercegovini. Scene iz Pljevalja smo najstrožije osudili. Mislim da sam vidio ruku crnogorske policije“, kazao je on.

Bečić je rekao da su oni građanska i prozapadna partija, dok je  Krivokapić naveoda će umesto vlade demagogije imati vladu ekonomije.

Komentari

Vaš komentar