Kriminalni vođa Haitija: Čekajte naredbu, odgovorićemo na ubistvo Moiza

Svet 27. jul. 202100:38
Podeli:
Dzimi Cerizi Jimmy Cherizie
Džimi Čerizi Foto:Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn

Više od 1.000 ljudi okupilo se u ponedeljak oko jednog od najzloglasnijih vođa bandi na Haitiju i na njegov poziv ožalilo ubijenog šefa države Žovenela Moiza.

POGLEDAJTE JOŠ:

Odeveni u belo, klicali su Džimiju Čeriziji, bivšem policajcu koji vodi „G9“ – udruženje devet bandi koje su zvaničnici optužili za skok nasilja i otmica poslednjih meseci.

„Svi treba da sačekaju moju naredbu pre nego što odgovorimo na ubistvo Žovenela Moiza“, rekao je Čerizi koga zovu „Barbekju“ (Roštilj) i za koga policija kaže da je organizator nekoliko nedavnih masakra stanovnika na području kojima upravljaju druge bande.

U belom odelu, s crnom kravatom, on je u masi u siromašnom primorskom kvartu glavnog grada Port-o-Prensa klečao pred velikim portretom ubijenog predsednika i prvi zapalio sveću dok je s kamiona treštala muzika.

„Nema pravde, nema mira!“, uzviknuo je potom bandit.

Masa je pevala i igrala oko lomače u koju su po lokalnom običaju bacali so za mrtve. Mnogima su lica bila pod maskama da ih ne bi prepoznali.

Moiz je s više metaka ubijen tokom napada na njegovu privatnu kuću 7. jula, a njegova supruga teško ranjena. Od tada je uhapšeno 26 ljudi, uključujući 18 bivših vojnika iz Kolumbije. Policija i dalje traga za osumnjičenima, uključujući jednog bivšeg vođu pobunjenika i bivšeg haićanskog senatora.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar