Kraljevska porodica i BBC su u ratu

Svet 24. nov. 202107:32
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL

Kraljevska porodica Velike Britanije napravila je redak korak izdavanjem zajedničkog saopštenja u kojim osuđuju BBC zbog davanja kredibiliteta "prenaduvanim i neosnovanim tvdnjama" u dokumentarcu koji je emitovan u ponedeljak uveče.

PROČITAJTE JOŠ:

Prva epizoda dvodelnog dokumentarca „Prinčevi i mediji“ fokusirala se na odnos između princa Vilijama i princa Harija, što je uključivalo sugestije kraljevskih izvora koji su brifovali novinare iza kulisa. U izjavi datoj BBC-ju i prikazanoj na kraju pograma, Bakingemska palata, Klerens haus i Kensingtonska palata su rekli: „Slobodna, odgovorna i otvorena štampa je od vitalnog značaja za zdravu demokratiju“.

„Međutim, prečesto su prenaduvane i neosnovane tvrdnje iz neimenovanih izvora koje se predstavljaju kao činjenice i razočaravajuće je kada im bilo ko, uključujući i BBC, daje kredibilitet“, naznačeno je.

Amol Rajan, advokat vojvotkinje od Saseksa Megan Markl, takođe je odgovorio na tvrdnje iz 2018. godine o navodnom postupanju Megan prema osoblju palate.

Foto: EPA/STRINGER / POOL UK OUT

„Te priče su lažne. Ova priča da niko ne može da radi za vojvotkinju od Saseksa, da je bila preteška i zahtevna kao šef i da su svi morali da odu, jednostavno nije istinita“.

Prva epizoda se bavila delovanjem kraljevske porodice u periodu od 2012. do 2018. godine kada su se Hari i Megan verili. To je uključivalo tvrdnje o „konkuretnosti“ između različitih kraljevskih domaćinstava. Den Vuton, nekada novinar „Sana“, a sada saradnik „Mejla onlajn“, takođe je govorio o svom članku „Tijaragejt“ o vojvotikinji od Saseksa 2018. godine.

Novinar Omid Skobi, koautor biografije Saseksovih, rekao da je su procurile negativne priče o Megan, iako nije imenovao umešane.

„Postojali su neki ljudi koji su smatrali da je Megan traba da bude postavljena na svoje mesto. Mislim da je objavljivanje negativne priče kazna. Već neko vreme kruže glasine da je mnogo štetnijih i negativnijih priča došli iz drugih kraljevskih domaćinstava ili od drugih kraljevskih pomoćnika“, rekao je on.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Upućeni u ceo dokumentarac su rekli da će razdor između Vilijama i Harija biti još detaljnije prikazan u nastavku sledeće nedelje. Kraljevski savetnici veruju da kraljici, Vilijamu i Čarslu nije ponuđeno pravo da odgovore.

Priča se da je princ Vilijam navodno zabranio pomoćnicima da objavljuju negativne informacije o drugim članovima porodice nakon medijske prepirke svojih roditelja. Kraljevski izvori tvrdi se Vilijam bolje slaže sa medijima od njegovog brata Harija.

Izvor Sana je rekao: „Vilijam je bio jasan od početka, da ne smemo nikada da obaveštavamo ili da kaže bilo šta o bilo kome u drugim domaćinstvima. Proživeo je to 90-tih sa svojim roditeljima i ne želi da se to ikada više desi“.

U dokumentarcu je rađena analiza kako je Harijev sekretar za štampu objavio kritiku medijskog izveštavanja o Harijevom odnosu sa Megan, dok je princ Čarls bio na diplomatskoj turniji na Bliskom istoku.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Eksplozivna izjava navodi da je „Megan bila izložena zlostavljanju i uznemiravanju i blaćenju“, na naslovnim stranama.

„To je veliko no-no u kraljevkoj porodici. Ne radite ništa dok je drugi član porodice na turneji, što bi moglo da zaseni turneju. Princ Hari je tada povrđujući da se zabavlja sa Megan potpuno je izbacio iz ravnoteže izveštavanje o princu Čarlsu“, rekla je novinarka Skaja Rianon Mils.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar