Kovid pasoš: Spas za turizam ili nove podele unutar EU

Svet 17. mar. 202112:42 > 13:08
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs (Ova grafika je ilustrativnog karaktera)

Brisel će danas razmatrati uvođenje takozvanog kovid pasoša na terotiriji Evropske unije u pokušaju da udahne dašak života obamrloj turističkoj industriji Unije koju je pandemija koronavirusa uništila.

Pročitajte još:

Takozvana „zelena propusnica“ trebalo bi da omogući Evropljanima da bezbedno putuju unutar EU i pokazivaće da li je neko vakcinisan vakcinom koju je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

To je žestoko pogodilo hiljade Evropljana koji su se vakcinisali ruskom ili kineskom vakcinom koje EMA nije odobrila.

Pasoš bi takođe trebalo da sadrži podatke o negativnom kovid testu kao i da li je nosilac pasoša preležao virus.

Plan EU naišao je na žestoke kritike. Dr Sara Čan sa Univerziteta Ašer u Edinburgu kaže da iako ideja kovid pasoša daje ljudima nadu da će se život vratiti u normalu, realnost nije baš tako crno-bela.

„Mislim da kovid pasoši imaju potencijal da unesu nepotrebnu podelu koja će najverovatnije dovesti do negativnih posledica, naročito jer je nefer i stvara nejednakosti“, rekla je ona.

Aristides Hacis je profesor filozofije prava na Atinskom univerzitetu. On smatra da će zelena propusnica podstaći ljude da se vakcinišu što će pomoći kako širem društvu tako i ekonomiji, piše Juronjuz.

Sa druge strane, za zaposlene u turističkom sektoru, vest o kovid pasošu je dovra. Direktor Igl travela Dejvid Rekulez kaže da će to potpuno promeniti situaciju u turističkom sektoru.

„Za nas, putne agencije, ovaj novi sertifikat je stvarno dobra nada jer će definitivno pomoći ljudima da ponovo putuju. Stanje u turističkoj industriji je od prošlog marta vrlo loše“, rekao je on. „Sada imamo mnogo ljudi koji žele da putuju ali žele da putuju bezbedno i bez strogih mera i karantina“, dodao je Rekulez.

Iz sveta i regiona čitajte:

Prema procenama Eurostata, tokom 2020. godine broj noćenja u hoteima opao je za 52 procenta u odnosu na 2019. Za zemlje poput Grčke, Malte i Kipra, koje zavise od turizma, taj pad je premašio 70 procenata.

Međutim, mnogi Evropljani sada se pripremaju da ponovo putuju. Juronjuz je razgovarao sa jednom turiskinjom, Mišel, koja je u Belgiju došla turistički nekoliko dana pre nego što se zemlja zatvorila. Sada se ponovo sprema na put i smatra da je ideja kovid pasoša dobra.

„Pomoćiće ljudima da više putuju jer će se osećati bezbednije i mislim da je to dobra inicijativa“, rekla je ona.

Eduardo Satander, izvršni direktor Evropske komisije za putovanja kaže da se turistički sektor nada da će sertifikat o vakcinaciji dozvoliti koordinisano otvaranje u svim zemljama članicama i da će se na taj način izbeći prošlogodišnji haos kada je svaka zemlja EU imala svoje mere.

„Leto je iza ugla. Ovo je poslednji voz za turoperatere, turističke agencije i firme. Ovo leto mora da ‘upali'“, rekao je on i dodao je da je za njega i većinu u turističkom sektoru sredina maja krajnji rok za uvođenje kovid pasoša, ako Brisel planira da spase leto.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar