Korona pakao: Bolnice prepune, krematorijumi rade 24/7

Svet 22. apr. 202107:19
Podeli:
Foto: REUTERS/Francis Mascarenhas

Rajeshvari Devi (58) umrla je u nedelju u Indiji nakon što je dva dana čekala na krevet u bolnici. Hitna pomoć došla je prekasno, ali odvedena je u bolnicu 16. aprila. Regenski snimak pokazao je da je upala zahvatila oba plućna krila. Ali pošto nije kod sebe imala urađen test na koronavirus, bolnica je odbila da je primi. Provela je oko 36 sati u Hitnoj pomoći kada je njenoj porodici rečeno da je nestalo kiseonika i da bi trebalo da je prebace u veću bolnicu. Očajna porodica odvela ju je svojim automobilom u bolnicu gde joj je krevet obezbedio loklani političar ali kako u automobilu nije imala kako da primi dozu kiseonika, umrla je nekoliko minuta pre nego što su stigli do ulaza u bolnicu.

Pročitajte još :

Potresne priče poput ove dolaze iz čitave Indije, a posledica su talasa indijske verzije koronavirusa, koji pustoši sve pred sobom.

Podaci pokazuju da se ovaj soj u nekim državama pokazao zaraznijim i smrtonosnijim od ostalih, iako je stopa smrtnosti od virusa u Indiji i dalje relativno niska.

Foto: REUTERS/Francis Mascarenhas

Ali tamošnji zdravstveni sistem propada usred naleta slučajeva, a lekari kažu da „ovoga puta ne vide svetlost na kraju tunela“, prenosi BBC.

Lažne brojke, spaljuju mrtve

Sanjiv Gupta, fotoreporter sa sedištem u gradu Bhopal u centralnoj Indiji, stigao je prošle nedelje do jednog od gradskih krematorijuma zbog, kako je smatrao, uobičajenog zadatka. Bhopal je toga dana prijavio samo četiri smrti povezane sa kovidom. Ali bio je iznenađen kada je video da desetine lomača gore. Pored toga, nekoliko tela je postrojeno za kremiranje u električnoj peći. Gupta kaže da je bio dirnut kada ga je mladić zamolio da fotografiše dim koji izlazi iz dimnjaka električnog krematorijuma.

„Ovaj dim je bila moja majka“, rekao mu je jedan dečko tada.

Još jedan fotoreporter u Luknovu, koji je glavni grad države Utar Pradeš, rekao je za BBC da je 14. aprila izbrojao skoro 100 pogrebnih lomača u jednom od gradskih krematorijuma u ​​gradu. Zvanično prijavljenih bilo je samo 85.

Foto: REUTERS/Adnan Abidi

„Nebo je postalo narandžasto u blizini krematorijuma. I dalje me jeza kad razmišljam o tome. Od vlade definitivno ne dobivamo prave podatke o smrti“, rekao je.

Foto: REUTERS/Francis Mascarenhas

„Varijanta pod istragom“

Naučnici u Indiji svakodnevno  skreću pažnju na novu varijantu koronavirusa koja je nastala zapadnoj državi Maharaštra između decembra 2020. i marta ove godine.

24. marta, indijsko ministarstvo zdravlja izvestilo je da je 15 do 20 odsto koronavirusa sekvenciranog u regionu ranom žarištu drugog talasa u zemlji nosilo dve neobične mutacije: E484K i L425R. Brojka je od tada porasla na više od 60 odsto u regionu. Varijanta je nazvana B.1.617, prenosi Gardijan.

Trenutno je teško reći u kojoj meri se razlikuje od ostalih sojeva ovog virusa. Prošle nedelje je proglašen „varijantom pod istragom“, oznakom koja je data potencijalno zabrinjavajućim novim varijantama koje se ne razumeju dobro. Naučnici sada rade na tome da potvrde da li je varijanta opasnija od ostalih u prometu, na primer bržim širenjem, izazivanjem težih bolesti ili izbegavanjem imuniteta izgrađenog od prethodne infekcije ili vakcinacije.

Valjaonica vakcinacija
Valjaonica vakcinacija Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Ako laboratorijske studije, epidemiološke analize i drugi radovi potvrde da je problematičnije, biće nadograđeno na „varijantu zabrinutosti“.

Promena naziva mogla bi se dogoditi vrlo brzo. Od dve ključne mutacije u indijskoj varijanti, L452R može pomoći virusu da izbegne neka antitela koja se nalaze u vakcini, dok E484K ima sličnosti sa mutacijom E484K što pomaže da južnoafrička varijanta postane bar delimično otporna na vakcine. Uprkos tome, malo je verovatno da će mutacije u indijskoj varijanti učiniti vakcine potpuno neefikasnim, jer injekcije indukuju tako široku imunološku odbranu.

Nejasno je da li nova varijanta pokreće nagli porast slučajeva u Indiji, ali neki naučnici su želeli da stave ovu zemlju u crvenu zonu nadi da će uvozne slučajeve zaraze držati podalje. Genomsko sekvenciranje u Velikoj Britaniji pokazuje da je indijska varijanta porasla sa 0,2% na 1 odsto slučajeva za dve nedelje od 20. marta, ali se veruje da je većina njih uvežena iz Indije.

Ima li razloga za brigu?

Neki smatraju da ih itekako ima.

Dani Altmann, profesor imunologije na Imperial Koledžu u Londonu, rekao je da će, na osnovu svega video do sada indijska varijana, verovatno uskoro biti najopasnija.

Ali Džefri Baret, lekar Instituta Sanger, rekao je da indijska varijanta možda nije toliko problematična kao druge zabrinjavajuće varijante, poput onih koje su prvi put viđene u Južnoj Africi i Brazilu.

„Ova varijanta je mesecima postojala na niskom nivou u Indiji, a pojavila se i na drugim mestima, mislim da nije toliko prenosiva kao varijanta Kenta koja je sada dominantna u Velikoj Britaniji, rekao je on.

Zabrinutost pojačavaju najnoviji podaci Hilth Kenda, koji pokazuju da su putnici zaraženi koronavirusom pronađeni na svih 27 letova koji su u Kanadu stigli iz Delhija između 4. i 14. aprila.

Na njega upozoravaju i lekari iz Srbije

Prošlog meseca je i istraživač iz beogradskog Instituta za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović izjavila je da kod novog soja koronavirusa koji se pojavio u Indiji zabrinjava to što on može da utiče na antitela.

Gnjatović je za Radio-televiziju Srbije rekla da je normalno da virus mutira, jer što je više zaraženih, to će njegove promene biti češće.

„Kod indijske varijante su se desile dve značajne promene. Jedna karakteristična za brazilski soj, a druga za kalifornijski soj. To utiče na brzinu širenja, ali može se desiti i da uspori širenje, međutim, kod indijskog soja zabrinjiva to što može da utiče na antitela“, rekla je ona.

„Taj novi soj može da utiče i antitela koja su se stvorila od vakcine i na prirodna antitela, odnosno od preležane bolesti“, objasnila je Gnjatović.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar