Korona odložila glasanje o Putinovom ostanku na vlasti

Svet 25. mar. 202015:05
Podeli:
EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Referendum o izmenama Ustava koji je trebalo da u Rusiji bude održan u aprilu - a koji bi Vladimiru Putinu omogućio da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima - biće odložen, saopštio je predsednik Rusije, zbog pretnje koju čitavom svetu predstavlja pandemija Kovida-19.

Raša tudej piše da je Putin u televizijskom obraćanju saopštio niz mera koje bi trebalo da obezbede podršku ruskom narodu u jeku pandemije koronavirusa, ali i da će ruska vlada odložiti glasanje o ustavnim izmenama zakazano za 22. april. Najavljena je i isplata novčane pomoći onima koji su ugroženi pandemijom, bilo zdravstveno ili ekonomski.

Putin je nedavno podržao amandman koji je predložila proslanica Valentina Tereškova, a usvajanje amandmana praktično bi omogućilo Putinu da se ponovo kandiduje 2024. godine za predsednika i na toj funkciji ostane do 2036. godine, pisao je Njujork tajms.

Pročitaj i:

Tereškova je prethodno predložila ili smanjivanje ograničenja predsedničkog mandata ili izmenu ruskog ustava kako bi Putin ponovo mogao da se kandiduje. Rusi će glasati o više ustavnih amandmana 22. aprila, javio je AP.

Putin je protiv smanjenja ograničenja mandata, ali podržao je ideju o izmeni ruskog ustava. Ruski predsednik trenutno ima 67 godina, a na predsedničku funkciju stupio je 2000. godine, što znači da je na vlasti više od 20 godina. Trenutni zakon limitira predsedničku funkciju na dva uzastopna mandata, a Putinov drugi šestogodišnji mandat ističe 2024. godine.

Putin u obraćanju pred ruskom Dumom, ipak, nije definitivno saopštio da će se kandidovati ponovo. Obraćanje je završio rečima upućenim narodu Rusije: “Siguran sam da ćemo zajedno uraditi još mnogo velikih stvari, makar do 2024. A onda ćemo videti.”