Korona divlja u Moskvi: 6.700 zaraženih, vraćaju se mere

Svet 28. jun. 202111:44
Podeli:
Moskva Foto:Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

U Moskvi, gde su za poslednja 24 sata potvrđena 6.723 nova slučaja infekcije korona virusom, a umrlo 114 osoba, od danas stupaju na snagu nove epidemiloške mere.

Pročitajte još:

U moskovskim restoranima, kafićima i barovima će biti dozvoljen ulaz samo vakcinisanima, oporavljenim od korona virusa ili osobama koje prilože negativan test.

Gradske vlasti su uvele ograničenja i za većinu bolničkih usluga, pa će moći da ih koriste potpuno vakcinisani i građani koji imaju testove na antitela.

U Rusiji i dalje raste broj inficiranih, pa su za poslednja 24 sata registrovana 20.583 nova slučaja, dok je umrlo 599 osoba, saopštio je ruski operativni štab.

Plan da se do sredine juna vakciniše 30 miliona gradjana nije ispunjen. Regionalne vlasti širom Rusije obavezuju zaposlene da se vakcinišu, a dokaz o imunizaciji je neophodan za uzalak u restorane i druga javna mesta.

Uzrok porasta novih infekcija zdravstveni zvaničnici vide u nepridržavanju sanitarnih mera građana i rasprostranjenosti novih sojeva virusa, ali pre svega u malom procentu vakcinisanih. Samo 20,7 miliona ljudi, ili 14 odsto od 146 miliona stanovnika Rusije, primilo je najmanje jednu dozu, a samo 16,7 miliona, ili oko 11 odsto je potpuno vakcinisano.

Moskovske vlasti su saopštile da kompanije ne bi trebalo da isplaćuju plate zaposlenima koji ne žele da se vakcinišu i da treba da im zaprete da će privremeno obustaviti rad preduzeća koja ne ispunjavaju cilj da 60 odsto radnika primi bar jednu dozu do 15. jula, a obe do 15. avgusta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar