Konzul Srbije u Jermeniji: Jermeni će krvlju braniti Nagorno

Svet 28. sep 202010:37 > 10:49
Podeli:
Foto: Pritnscreen/YouTube/RTV Marš HD Valjevo

Počasni konzul Srbije u Jermeniji Babken Simonjan poručio je danas da će Jermeni krvlju braniti oblast Nagorno Karabah koja je zlom rukom jednog od najvećih dželata, Staljina, odcepljena od Jermenije i pripojena nikada postojećem Azerbejdžanu.

Mislim da će Srbi koji imaju sličnu, krvavu istoriju to razumeti. U Jermeniji je proglašeno vanredno stanje i mobilizacija jer Azerbejdžan stalno napada Jermeniju, oni su žedni jermenske krvi, rekao je Simonjan gostujući u „Probudi se“, jutarnjem programu TV Nova.

Pročitajte još:

On je naveo da sukob između Jermenije i Azerbejdžana traje više od 30 godina, od kada su Jermeni u Nagorno Karabahu odlučili da se odcepe od Azerbejdžana. Nagorno Karabah je iskonska jermenska teritorija već 2000 godina koja je zlom Staljinovom rukom pripojena državi koja je stvorena pre 100 godina.

„Kao što je Kosovo iskonsko srpsko, tako je i ovo iskonsko jermensko. Jermenija nikada neće priznati nezavisnost Kosova jer jermensko rukovodstvo zna da je Kosovo deo Srbije. Nagorno Karabah je poklonjen Azerbejdžanu, a Kosovo je oteto Srbiji, uzeto i poklonjeno neprijateljima. Te dve stvari ne treba mešati“, rekao je Simonjan.

On je ocenio da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je optužio Jermeniju da je najveća pretnja regionu, „tumor“.

Oni su izazvali sukob izmđu Jermenije i Azerbejdžana, ali nije lako uzeti ono što nije vaše. Turska je pretnja celom regionu. Erdogan preti Grčkoj, Kipru, Jermeniji, svima, rekao je Simonjan.

On je poručio da su Jermeni spremni do kraja da štite svoju domovinu, ali da rat nikome ne odgovara i da zato svetski lideri traže prekid vatre.

Azerbejdžanci moraju da znaju da nikada nisu imali istoriju. Njihova istorija počinje 1920. Do tada nisu postojali kao nacija. Dobili su etnos dekretom Staljina 1936. Pre toga su bili kavkaski Tatari i ništa drugo a sada hoće da uživaju na tuđim teritorijama kao što Turska uživa na teritorijama u zapadnoj Jermeniji. Neće moći, rekao je on i poručio: „Ne može se pričati jezikom rata, naši ljudi su spremni da se oduprnu neprijatelju“.

Komentari

Vaš komentar