Komšić o promeni Dejtona: Dodik nije protiv stranaca, nego bi da ih on sam bira

Svet 29. avg. 202119:49 > 30. avg. 2021 00:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić kritikovao je srpskog člana tog tela Milorada Dodika što poziva pojedine strance da se uključe u izmene Dejtonskog sporazuma, dok mu drugi smetaju.

„Koliko je Dodikova galama o strancima besmislena, pokazuje i to da ih on sam poziva da se uključe u navodni dijalog oko promene dejtonskog uređenja Bosne i Hercegovine, jer drugačije se ne može tumačiti poziv Srbiji, Hrvatskoj i Turskoj da se angažuju u tom smislu“, rekao je Komšić.
On je kazao da Dodik „nije protiv stranaca“, nego da bi „on da bira te strance“.

„Iako je priča o promeni Dejtonskog sporazuma prazna priča, jer je jedino u parlamentu BiH moguće promeniti Ustav BiH, odnosno Aneks 4 sporazuma, nezavisno od mišljenja bilo koje države, pa i susednih, zanimljivo je da mu jedni stranci ne odgovaraju, poput svedoka Dejtonskog sporazuma, SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, EU i UN, dok mu drugi stranci odgovaraju“, naveo je Komšić.

On je rekao da ne vidi na koji način bi danas „dve države, koje su izvršile agresiju na BiH“, mogle da imaju veći međunarodni kredibilitet od SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, EU i UN, pa i Rusije, koji su svedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Dodik je ranije danas izjavio da je situaciju u Bosni i Hercegovini moguće rešiti uz posredovanje predsednika Turske, Srbije i Hrvatske, Redžepa Tajipa Erdogana, Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića, koji bi mogli da doprinesu održanju dijaloga.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar