Koliko je Rusija zaradila od izvoza goriva tokom 100 dana rata u Ukrajini

Svet 13. jun 202209:00
Podeli:
Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Rusija je zaradila 93 milijarde evra od izvoza fosilnih goriva tokom prvih 100 dana rata u Ukrajini, pri čemu je veći deo izvoza poslat u Evropsku uniju i to po prosečnoj izvoznoj ceni od oko 60 odsto višoj nego prošle godine, navodi se u novom istraživanju.

Izveštaj nezavisnog Centra za istraživanje energije i čistog vazduha sa sedištem u Finskoj pokazao je da je EU uvezla oko 61 odsto od ukupnog ruskog izvoza fosilnih goriva tokom prvih 100 dana rata u Ukrajini. Reč je gorivu vrednom oko 57 milijardi evra.

Najveći uvoznici bili su Kina sa 12,6 milijardi evra, Nemačka koja je platila 12,1 milijardi evra i Italija sa 7,8 milijardi evra, navodi se u izveštaju koji prenosi agencija Frans pres.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski prihodi od fosilnih goriva dolaze na prvom mestu od prodaje sirove nafte (46 milijardi), a zatim slede gas, naftni proizvodi, tečni prirodni gas (LNG) i ugalj, prenosi Gardijan.

Čak i dok je ruski izvoz opao u maju, a zemlje i kompanije su izbegavale njene isporuke zbog invazije na Ukrajinu, globalni rast cena fosilnih goriva nastavije da puni blagajnu Kremlja, pri čemu su prihodi od izvoza postali rekordno visoki.

Prosečne izvozne cene Rusije bile su oko 60 odsto više nego prošle godine, prema Centru za istraživanje energije i čistog vazduha. Neke zemlje su povećele svoje kupovine od Moskve, uključujući Kinu, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Francusku, dodaje se u izveštaju.

BONUS VIDEO: Intervju osuđenih Britanaca iz januara 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar