Klark: Milošević je Srbe iz BiH gledao kao rođake sa sela

Svet 15. dec. 202019:49
Podeli:
Foto:JP Yim / Getty images / Profimedia

Bivši komandant NATO snaga, američki general Vesli Klark, na međunarodnoj konferenciji o 25. godišnjici Dejtona, koja se danas održava u Zagrebu, rekao je da se i nakon 25 godina i dalje borimo sa mnogim problemima. Klark se osvrnuo i na ulogu Rusije i ruskih mirovnih snaga u periodu rata u Bosni i Hercegovini i dodao da Rusija nikada nije podržavala ono što je NATO savez radio u BiH.

Klark se prisećao ratnih događaja i susreta krajem 1994. godine i početkom 1995. godine.

„Tokom zime 1994-1995. godine SAD su posmatrale situaciju u BiH. Bosanske snage nastojale su da probiju obruč oko Sarajeva. Kao odgovor na to srpske snage napale su zaštićene zone, a pre svega Žepu i druga mesta. Nakon toga dogodio se genocid u Srebrenici“, rekao je Klark, prenosi Klix.

Klark je objasnio da se tokom pregovora u vezi sa Dejtonom prvo susreo sa Slobodanom Miloševićem.

„Upitali smo ga s kim da pregovaramo, sa bosanskim Srbima ili sa njim i odgovorio je da pregovaramo s njim. Pitao sam ga kako to kad je on predsednik susedne države, na šta je rekao da bosanske Srbe treba posmatrati kao rođake“, kazao je Klark.

On je istakao da su na početku pregovora pitali Miloševića zašto nije zaustavio genocid u Srebrenici.

„Milošević je rekao da je savetovao Ratka Mladića da to ne čini, ali, kako je rekao, on ga nije slušao“.

Klark se osvrnuo i na ulogu Rusije i ruskih mirovnih snaga u periodu rata u Bosni i Hercegovini i dodao da Rusija nikada nije podržavala ono što je NATO savez radio u BiH. Kada je u pitanju Rusija, situacija je sada ista takva je bila 1995. godie, kazao je Klark.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar