Kina razvila prototip malog helikoptera za Mars

Svet 02. sep. 202112:51
Podeli:
Foto: Handout / AFP / Profimedia

Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za kontrolu nad budućim misijama na Marsu, nakon što je njen robot rover izvršio istorijsko sletanje na Crvenu planetu pre nekoliko meseci.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prototip je po izgledu sličan robot helikopteru „Genijalnost“ (Ingenuity) koji je NASA razvila ove godine za svoj rover „Istrajnost“ (Perseverance), prema fotografiji objavljenoj u sredu na internet stranici kineskog Državnog svemirskog naučnog centra.

Kineski centar je saopštio da bi helikopter mogao biti oruđe za kineska istraživanja Marsa, ali nije naveo više detalja.

Kina je u maju u svojoj prvoj misli roverom sletela na Mars, postavši tako druga država nakon SAD koja je to učinila, nakon što je NASA rover sleteo na planetu u februaru, a Peking je najavio da planira svoju prvu misiju sa posadom na Mars 2033.

NASA je u aprilu potvrdila da je njen minijatruni helikopter, težak 1,8 kilograma, izveo svoj prvi let od 40 sekundi i da se uzdigao do visine od oko tri metra, ostao na jednom mestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.

Od tada je, prema NASA, ova letelica je napravila više od 10 izleta, i prešla udaljenost preko 2 km sa vremenom leta od ukupno oko 20 minuta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar