Kina: Celo naselje u karantinu, testiranje od vrata do vrata

Svet 29. maj. 202110:40
Podeli:
Foto:ChinaImages / ddp USA / Profimedia

Južni kineski grad Guangdžu zatvorio je jedan kvart i naredio svojim stanovnicima da danas ostanu kod kuće zbog testiranja na korona virus od vrata do vrata nakon porasta zaraza koje su uznemirile vlasti.

PROČITAJTE JOŠ:

Guangdžu, poslovni i industrijski centar sa 15 miliona ljudi, prijavio je 20 novih infekcija tokom protekle nedelje, što je mali broj u poređenju sa hiljadama indijskih dnevnih slučajeva, ali je to uznemirilo kineske vlasti koje su verovale da imaju epidemiju pod kontrolom, prenosi AP.

Danas je Državna zdravstvena komisija prijavila dva nova lokalno prenesena slučaja u Guangdžuu i 14 u drugim delovima zemlje za koje je saopšteno da dolaze iz inostranstva.

Veruje se da je većina najnovijih infekcija u Guangdžuu povezana sa 75-godišnjakinjom kod koje je 21. maja utvrđen indijski soj virusa, saopštili su državni mediji.

Foto:Deng Hua / Xinhua News / Profimedia

Većina zaraženih u tom gradu je bila u kontaktu sa njom ili su iz istog domaćinstva.

Danjašnja naredba vlasti u Gunagdžuu da se ostanu kod kuće odnosi se na stanovnike pet ulica u okrugu Livan u centru grada, a zatvorene su i pijace na otvorenom, vrtiči i zabavni centri.

Restoranima je takođe onemogučen rad u zatvorenom, a osnovne škole su prešle na onlajn nastavu.

Stanovništvu četiri obližnja naselja naređeno je da ograniče svoje aktivnosti na otvorenom, a gradska vlada je ranije naredila testiranje stotina hiljada stanovnika nakon početnih infekcija.

Vlada je saopštila da je do srede testirano oko 700.000 ljudi.

Kina svakodnevno prijavljuje nove slučajeve, ali se veruje da su gotovo svi ljudi zaraženi u inostranstvu.

Zvanični broj preminulih u Kini od kovid-19 iznosi 4.636 a ukupno je potvrđeno 91.061slučajeva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar