Kim odao počast Kinezima poginulim u ratu i obećao čvrste veze sa Pekingom

Svet 29. jul. 202109:32
Podeli:
Kim Jong-Un
Kim Džong Un Foto:EPA-EFE/KCNA

Severnokorejski vođa Kim Džong Un u spomen obeležju u Pjongjangu odao je počast Kinezima poginulima u ratu i obećao da će održati čvrste veze s Pekingom, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Kimova jučerašnja poseta Kuli prijateljstva u čast kineskim vojnicima poginulim tokom Korejskog rata 1950-53 je treća otkako je preuzeo vlast krajem 2011, a dolazi dan nakon obeležavanja 68. godišnjice završetka ovog sukoba.

„Plemenitost i podvizi kineskog naroda koji su pomagali svetu istorijsku borbu našeg naroda po cenu svojih života, kada je Severna Koreja prolazila kroz najteža iskušenja ostaće besmrtni“, poručio je Kim tokom posete spomen obeležju, prema zvaničnoj korejskoj KCNA, prenosi AP.

 

On je naglasio i da će prijateljstvo kroz čvrstu vezu dve zemlje biti prenošeno iz generacije u generaciju na obostranu korist.

Kim je obećao da će poboljšati odnose svoje zemlje s Kinom i njhovu ekonomsku saradnju, u trenutku kada se ulažu napori da se Severna Koreja, kako je rekao, izvuče iz najgore krize, izazvane pandemijom, sankcijama SAD i prošlogodišnjim prirodnim katastrofama.

Ranije ove nedelje, Kim se složio da obnovi prekogranične komunikacione kanale sa Južnom Korejom posle 13-mesečne pauze i poboljša bilateralne veze.

Kim Jong un i Moon Jae in
Foto: EPA-EFE/KCNA, EPA-EFE/YONHAP

Neki stručnjaci tvrde da ovim težnjama Kim želi da ostvari bolje veze sa spoljnim svetom uprkos ekonomskim teškoćama, a drugi naglašavaju da Severna Koreja možda samo želi da Seul ubedi SAD da učine ustupke, kada se već dugo obustavljeni nuklearni pregovori između Pjongjanga i Vašingtona nastave, navodi AP.

Bonus video: Velike poplave u Kini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar