Kim Džong Un objavio „rat“ farmerkama, stranim filmovima…

Svet 07. jun. 202116:22
Podeli:
kim džong un korona
Kim Džong Un Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja je nedavno uvela novi zakon kojim želi suzbiti bilo kakav strani uticaj, strogo kažnjavajući sve one koji imaju strane filmove, inostranu odeću ili čak ako koriste sleng.

Pročitajte još:

Stanovnica Seula Jon Mi So je za britanski Bi-Bi-Si ispričala da je imala 11 godina kada je prvi put videla da su vlasti pogubile muškarca zbog toga što je kod sebe imao južnokorejski film.

Čitavom njegovom susedstvu je naložzeno da prate pogubljenje.

„Da to niste uradili, to bi bilo klasifikovano kao izdaja“, rekla je ona iz svoje kuće u Seulu.

„To nikada neću zaboraviti. Još uvek vidim kako mu teku suze. Vezali su mu oči, ali je povez bio potpuno natopljen suzama. To je za mene bilo traumatično. Vezali su ga za drveni stup, a zatim ustrelili“, dodala je ona.

Zamislite da ste u stalnom lokdaunu bez interneta, socijalnih medija i sa samo nekoliko državnih kanala osmišljenih tako da vam kažu šta lideri države žele da čujete – ovo je život u Severnoj Koreji, piše Bi-Bi-Si.

Međutim, lider Severne Koreje Kim Džon Un je sada otišao i dalje, uvodeći novi opsežni zakon protiv onoga što režim opisuje kao „reakcionarnu misao“.

Naime, svakoga ko bude uhvaćen s velikom količinom video-sadržaja iz Južne Koreje, Sjedinjenih Država ili Japana, čeka smrtna kazna, a onima koji gledaju takve snimke preti 15 godina zatvora.

Nedavno je Kim DŽon Un napisao poruku preko državnih medija u kojoj poziva Ligu mladih da preduzme mere protiv „individualističkog, antisocijalističkog ponašanja“ među mladima, a sada želi zaustaviti upotrebu stranih izraza, frizure i odeće, za koje je rekao da su „opasni otrovi“.

Politički analitičari smatraju da severnokorejski vođa pokušava da zaustavi spoljne informacije koje dolaze do naroda Severne Koreje, jer, kako navode, život u zemlji postaje sve teži.

Severna Koreja je sada, nakon zatvaranja granica zbog pandemije, odsečena od spoljnog sveta više nego ikada pre, a gotovo u potpunosti je zaustavljena čak i trgovina sa susednom Kinom i dotok vitalnih zaliha, navodi Bi-Bi-Si.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar