Kamala Bajdenu donela 48 miliona dolara za dva dana

Svet 14. avg. 202010:18
Podeli:
Joe Biden, Kamala Harris
Foto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Kampanja demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena prikupila je 48 miliona dolara u 48 sati otkako je Bajden za svoju potpredsednicu imenovao senatorku Kamalu Haris, saopštio je danas portparol kampanje, prenosi Hina.

Bajden i grupe koje podržavaju njegovu kampanju u maju su prikupili 140 miliona dolara.

Bajden, i sam bivši potpredsednik, u utorak je izabrao Haris, indijsko-jamajčanskog porekla, za svoju zamenicu.

Nakon rasnih nemira zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja Bajden je bio pod snažnim pritiskom da na potpredsedničko mesto izabere nekoga ko nije bele boje kože.

Pedesetpetogodišnja senatorka iz Kalifornije, koja je bila u trci za Belu kuću da bi od toga ipak odustala i podržala Bajdena, takođe je i prva Amerikanka azijskog porekla na tako visokom položaju.

Pročitaj i:

Haris je u Senat izabrana 2016. kao tek druga Afroamerikanka u njegovoj istoriji kojoj je to uspelo. Ona bi trebalo da mobiliše Afroamerikance, najodanije biračko telo Demokratske stranke.

Pre četiri godine, odaziv crnih glasača na predsedničke izbore je prvi put u 20 godina drastično pao, što je uveliko doprinelo neuspehu tadašnje demokratske kandidatkinje Hilari Klinton, koja je izgubila od Donalda Trampa.

Haris, bivša tužiteljka i glavna državna advokatica u Kaliforniji, poznata je po svom agresivnom stilu u raspravama u Senatu, a u kampanji na demokratskim predizborima jednako oštra bila je i prema Bajdenu.

Ona ima šanse da bude glavna kandidatkinja za demokratsku nominaciju 2024.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar