Kako je terorista koji je u Beču ubio četvoro ljudi došao do oružja

Svet 17. avg. 202109:45
Podeli:
Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Austrijske vlasti verovatno su rešile pitanje kako je terorista Kujtim F., koji je 2. novembra u Beču ubio četiri osobe i ranio više od 20, došao do oružja kojim je počinio teroristički akt.

PROČITAJTE JOŠ:

Pretpostavlja se da ga je prijatelj iz omladinskih dana koga je Kujtim ponovo sreo u zatvoru podržao u sprovođenju terorističkog napada.

Kujtim je u napadu u centru Beča, tokom kojeg je nasumnično pucao na ljude, koristio Kalašnjikov i pištolj.

Mnogi su, posle terorističkog napada, u kojem je ubijen Kujtim F., bili začuđeni kako je dospeo do oružja, a da ga vlasti nisu primetile, pošto je bio osuđivan zbog priključenja terorističkoj organizaciji, nakon što je pokušao da se odmetne u Siriju i priključi Islamskoj državi.

Bečki dnevnici „Standard“ i „Prese“ tvrde da je jedan prijatelj iz omladinskih dana, kojeg je ponovo sreo u zatvoru, imao odlučujuću ulogu u nabavci oružja.

Kujtim, Austrijanac albanskog porekla iz Severne Makedonije, u zatvoru je ponovo video prijatelja Ishaka S..

Oni su se znali preko roditelja još od dečijeg doba, a potom su se zajedno i razvili u pristalice Islamske države, za šta su osuđeni 2019. na zatvorsku kaznu.

Nakon prevremenog puštanja iz pritvora dva stara druga su se srela 1. novembra prošle godine, dan pred teroristički napad, na štandu za prodaju Kebaba, kako je potvrdio Ishak.

Ishak je policiji čak rekao da je imao saznanja o terorističkom napadu.

On je policiji ispričao kako bez njegove pomoći Kujtim nikada ne bi došao do oružja.

Naime, Ishak, koji je u više navrata bio pritvaran, prilikom ranijih izdržavanja kazni upoznao je jednog prestupnika kojeg je upoznao sa Kujtimom, i preko kojeg je kupio naoružanje i municiju.

Identitet tog lica mediji nisu naveli.

Inače, Ishak se od aprila ove godine nalazi u istražnom zatvoru, zajedno sa šest drugih osoba, koje su osumnjičene za saučesništvo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar