Kako je HDZ izgubio Split i Zagreb

Svet 01. jun. 202107:11 > 14:56
Podeli:
Tomislav Tomašević, Andrej Plenković, Ivica Puljak
Foto: TANJUG/FOTO HINA/DAMIR SENCAR/Ivo Cagalj/PIXSELL

Da dominacija nijedne političke struje ne traje večno i da je samo pitanje vremena kada će doći do promene pokazali su lokalni izbori u Hrvatskoj. Nakon drugog izbornog kruga poznata su imena župana, predsednika opština i gradonačelnika, a u četiri najveća grada u Hrvatskoj došlo je do "tektonskih promena".

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko je HDZ ipak ranjiv nakon ovih izbora pokazuje najbolje primer Zagreba, Splita i Vukovara.

Zagreb je posle 20 godina dominacije jednog čoveka i njegovih ljudi dobio novog gradonačelnika iz stranke koja je napravila pravi „bum“ na ovim izborima. Tomislav Tomašević je novi gradonačelnik Zagreba. Sudeći po reakciji premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, ovaj rezultat mu je teško pao, ali ipak nije propustio priliku da kaže da je HDZ apsolutni pobednik izbora, jer su osvojili 15 od 20 županija.

„Vidim da su ovi iz Možemo (stranka Tomislava Tomaševića prim. Aut.) počeli da parafraziraju moju poruku iz 2016. godine, kad sam rekao da menjamo HDZ da bismo menjali Hrvatsku, oni kažu da menjaju Zagreb da bi menjali Hrvatsku, očigledno imaju nešto protiv ove Hrvatske“, rekao je Plenković.

On je za pobedu levice okrivio Domovinski pokret, jer je istakao da je njihovim formiranjem u političkom smislu došlo do fragmentacije biračkog tela, i na taj način omogućilo kandidatima levice da kroz drugi krug pobede.

Brend HDZ očigledno više nije dovoljan da bi neko pobedio na izborima i da su građani spremni da glasaju za promene.

Još jedan grad koji je HDZ izgubio je Split. U ovom gradu dugo su imali dominaciju ali Ivica Puljak iz stranke Centar uspeo je da pobedi njihovog kandidata Vicu Mihanovića.

Plenković kaže kako mu je žao što Mihanović nije pobedio u Splitu, a imao je i teške reči za novoizabranog gradonačelnika.

„Mislim da će ostati teška ljaga i stigma ovih izbora, da su izabrali Puljkovog čoveka za zamenika, koji je javno obznanio da je anisemit. To je sramota za njega i Split, očekujem od novog gradonačelnika da se jasno distancira od tog zamenika, a od zamenika da napusti to mesto, jer je neprihvatljivo da takav neko bude zamenik gradonačelnika drugog grada u Hrvatskoj“, rekao je Plenković.

Ocenio je kako je Puljak bio podcenjivački nastrojen prema Mihanoviću, bahat i arogantan.

Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik koji se kandidovao ispred desničarske liste IP-NL, HKS pobedio je na izborima kandidata iz redova HDZ-a. Zanimljiva stvar vezana za Penavu – bio je kandidat HDZ-a, ali je pre godinu dana napustio stranku zbog sukoba sa premijerom Plenkovićem.

Ipak, da nisu samo gubili pokazuje i to da je po prvi put jedan kandidat HDZ postao gradonačelnik Osijeka. Ivan Radić je na tom putu pobedio kandidata Domovinskog pokreta i Mosta Berislava Mlinarevića.

Promena je ovim lokalnim izborima dolazila i sa leva, i iz centra, i sa desna, i da je čak i sam HDZ predstavljao promenu u nekim mestima. Na kraju se da zaključiti, ako je suditi prema pisanju hrvatskih medija, da su ovi izbori bili istorijski, jer nakon 30 godina demokratije se pokazalo da su promene moguće.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar