Podeli
Foto: EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Više od 5.000 studenata i drugih građana protestovalo je danas ispred suda u Solunu zbog zakona koji predviđa prisustvo policije u univerzitetskim kampusima.

Pročitajte još:

Današnji protest je održan uprkos zabrani okupljanja zbog koronavirusa, u znak podrške osobama uhapšenim juče nakon što su demonstracije protiv novog zakona postale nasilne.

Novim zakonom, usvojenim u parlamentu ovog meseca, policija je dobila mogućnost da patrolira univerzitetskim kompleksima i hapsi prestupnike.

Pristup policajaca univerzitetima bio je zabranjen decenijama, a debata o slobodama u kampusima trajala je dugo.

Konzervativna grčka Vlada ukinula je višedecenijsku zabranu policajcima da ulaze u univerzitetske komplekse, navodeći da je ta mera često zloupotrebljavana za organizovanje nasilnih protesta i za vršenje kriminalnih aktivnosti.

Foto: EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Protivnici novog zakona optužuju vladu koristi meru zabrane kretanja zbog pandemije da ozakoni šira policijska ovlašćenja bez adekvatne debate.

Mnogi Grci smatraju da je slobodan pristup univerzitetskim kompleksima važan izvor drugačijeg političkog mišljenja i da je omogućio otpor nekadašnjim autoritarnih režima.

U vreme vojne diktature od 1967. do 1973. godine univerziteti su imali važnu ulogu u pružanju otpora, a krvava studentska pobuna 1973. godine doprinela je zbacivanju tog režima.

U međuvremenu, grčki mornari protestovali su danas tražeći bolju socijalnu zaštitu jer su zbog pandemije koronavirusa mnogi ostali bez posla.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar