Jordanski kralj rešava sukob, pokrenuti razgovori sa Hamzom

Svet 05. apr. 202122:09
Podeli:
Abdullah II bin Al-Hussein, Hamzah Bin Al-Hussein, Jordan
Foto: BERND VON JUTRCZENKA / KHALIL MAZRAAWI / AFP / Profimedia

Jordanski kralj Abdulah Drugi preuzeo je inicijativu za posredovanje sa svojim polubratom princom Hamzom radi rešavanja raskola u kraljevskoj porodici, saopštila je danas kraljevska palata.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Njegovo veličanstvo kralj Abdalah Drugi odlučio je da rešava pitanje princa Hamze u okviru hašemitske porodice i to je poverio (svom stricu) princu Hasanu koji je komunicirao sa princom Hamzom koji je rekao da će se pridržavati porodičnog pristupa“, napisala je palata u Tviter poruci.

Princ Hamza, koji je preko vikenda optužen da je umešan u „zlonamernu“ zaveru protiv svoje zemlje, obećao je da će „ostati veran“ kralju Abdulahu Drugom, navodi se u pismu objavljenom večeras saopštenju kraljevske palate.

„Ostaću veran nasleđu svojih predaka, njegovom veličanstvu, kao i njegovom prestolonasledniku, i biću im na raspolaganju da im pomognem i da ih podršim“, napisao je princ Hamza u pismu.

Četrdesetjednogodišnji princ Hamza izjavio je u subotu da je „u kućnom pritvoru“ u Amanu, dok je 15 osoba uhapšeno zbog „ugrožavanja bezbednosti kraljevine“. Bio je optužen za umešanost u zaveru da destabilizuje svoju zemlju.

On je u subotu objavio u video snimku da mu je rečeno da ne izlazi iz kuće i da može samo da komunicira sa članovima porodice a negirao je navode protiv njega i sa svoje strane optužio vlasti za „korupciju“ i „nespospobnost“.  Vlasti su kasnije negirale je on u kućnom pritvoru.Hamza je nekadašnji prestolonaslednik kojem je ta titula oduzeta 2004. Jordanski kralj Abdulah Drugi je titulu prestolonaslednika tada dodelio svom sinu Huseinu.

Princ Hasan ben Talal, 74, koji će posredovati u ovom slučaju, bio je jordanski prestolonaslednik od 1965. do 1999. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar