Jordan tvrdi da je princ Hamza hteo da destabiliše zemlju

Svet 04. apr. 202119:04
Podeli:
Princ Hamza bin Al Husein
Princ Hamza bin Al Husein Foto: REUTERS/Ali Jarekji/File Photo

Premijer Jordana Ajman Safadi rekao je da princ Hamza uz pomoć stranih uticaja želi da destabiliše zemlju i da istraga protiv njega traje već duže vreme.

Jordanska vojska je u subotu izdala upozorenje princu Hamzi zbog navodnih akcija koje je preduzeo protiv bezbednosti i stabilnosti države. Princ je to veče saopštio da se nalazi u kućnom pritvoru, a ovom prilikom privedeno je nekoliko uglednih ličnosti i državnika Jordana.

„Istrage su nadzirale uplitanje i komunikaciju sa stranim državljanima u pravom trenutku za destabilizaciju Jordana“, rekao je premijer Safadi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Među stranim faktorom ubraja se obaveštajna agencija koja je kontaktirala suprugu princa Hamze, kako bi organizovali avion da prinčevski par napusti Jordan, dodao je Safadi.

„Inicijalne istrage su pokazale da su ove aktivnosti dostigle fazu koja direktno utiče na bezbednost zemlje, ali je njegovo veličanstvo odlučilo da je najbolje razgovarati direktno sa Hamzom“, istakao je premijer Jordana.

Kralj Abdulah je, po njegovim rečima, želeo da se sukob reši u porodici, kako bi se sprečila eksploatacija od strane medija.

Nedavna dešavanja će sigurno urušiti imidž Jordana kao ostrva stabilnosti na turbulentnom Bliskom istoku.

Kralj Abdulah je 2004. uklonio princa Hamzu sa mesta prestolonaslednika, što je protumačeno kao potez koji jača moć kralja.

Iako je godinama marginalizovan, princ Hamza je sada razljutio vlasti ostvarivanjem kontakata sa nezadovoljnim ličnostima unutar moćnih plemena. Tokom ranijih sukoba u porodici, Hamzina majka, kraljica Nur je branila svog sina.

Premijer Safadi je rekao da su službe bezbednosti zatražile da svi uhapšeni budu upućeni na sud državne bezbednosti.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar