„Joanikije govori o nečemu što ne zna…uličarskim rečnikom“

Svet 11. dec. 202019:54
Podeli:
Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Iznenađuje današnje reagovanje administratora Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija na nedavni intervju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, kao nekog ko nikada nije bio učesnik tih razgovora, niti mu je bilo omogućeno da njima prisustvuje, saopšteno je danas iz Kabineta predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

„Prema tome, govori o nečemu što ne zna, i ne može znati, čemu nije bio dorastao ni tada, ni sada. Nedorastao ulozi koja ga je iznenada zapala, političkim i uličarskim rečnikom, nedostojnim za bilo koga, a kamoli za jednog vladiku. Sasvim je jasno da je njegovo oglašavanje, iako smišljano nekoliko dana, besmisleno osim ukoliko za cilj nije imao još jači prodor na crnogorsku političku scenu, na kojoj se očigledno bolje oseća. Njegov rečnik i ‘verodostojnost’ njegovih tvrdnji najbolje govori o njemu samom“, navodi se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Povezane vesti:

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije izjavio je ranije danas da je Đukanović „pogrešno razumeo da je osnivanje Episkopskog saveta 2006. bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori“.

Đukanović je u intevjuu agenciji BETA koji je objavljen 8. decembra, rekao da je sa pokojnim mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem odmah nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. razgovarao o tome da se crkva u Crnoj Gori zove Pravoslavna, bez nacionalnog predznaka, i da „ta ideja u startu nije bila odbačena“.

U tom smislu, ukazao je Đukanović, nakon referenduma 2006. formiran je Episkopski savet koji je SPC u Crnoj Gori dao određenu autonomiju što se „smatralo kao odličan korak“.

„Odmah nakon nezavisnosti, tokom razgovora sa Amfilohijem u prisustvu jednog zajedničkog prijatelja, predložio sam mu da treba razmišljati o tome da pravoslavna crkva u Crnoj Gori dobije takvo ime da bismo je oslobodili nacionalnog predznaka odnosno predznaka tih srpsko-crnogorskih podela“, izjavio je Đukanović u intervjuu agenciji BETA.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar