Podeli
Foto: STR / AFP / Profimedia

Japanski sud ukinuo je danas operativne dozvole za dva nuklearna reaktora zbog neadekvatnih zaštitnih mera u slučaju zemljotresa, što bi moglo imati veliki uticaj na nuklearnu bezbednost širom zemlje.

Okružni sud u Osaki ukinuo je dozvole za reaktore br. 3 i 4 u nuklearnoj elektrani Ohi u Fukuiju, na zapadu zemlje, javlja AP.

Japanska uprava za nuklearnu regulaciju odobrila je ponovno pokretanje dva reaktora Ohi, kojima upravlja Kansai Electric Pover Co, 2017. godine i dodelila im operativne dozvole. Standardi nuklearne bezbednosti pooštreni su i reaktori su preispitani nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine, zbog “opuštenog nadzora i nedostatka bezbednosne kulture”.

U svojoj presudi, sud je prihvatio zahteve oko 130 tužitelja da se dva reaktora zatvore zbog nedovoljnog otpora velikim zemljotresima.

Neki od tužitelja istakli su transparente sa natpisom “Pobeda” nakon presude i zahtevali da se u svim nuklearnim elektranama preispita sigurnost od zemljotresa.

Podsetimo, nakon katastrofalnog zemljotresa u Japanu 11. marta 2011. godine. došlo je do serije nuklearnih nesreća i otkazivanje uređaja u nuklearnoj elektrani Fukušima 1, kod grada Okuma. Fukušimska katastrofa je na Međunarodnoj skali za nuklearne incidente dobila ocenu 7.

Posle Černobiljske katastrofe, ona je najteža nesreća vezana na upotrebu nuklearne energije u mirnodopsko vreme.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar