Izrael započeo izgradnju u tajnom nuklearnom postrojenju

Svet 25. feb. 202112:19
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

U tajnom nuklearnom postrojenju na jugu Izraela započeta je izgradnja posle više decenija, pokazuju satelitske fotografije.

Pročitajte još:

U toku je iskopavanje na površini koja je veličine fudbalskog stadiona i velike dubine,a nalazi se na samo nekoliko metara od starog Nuklearnog istraživačkog centra Negev koji nosi ime bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa.

U postrojenju su decenijama stare podzemne laboratorije, a šta se sada gradi nije jasno.

Izrael ovo ne priznaje, ali i ne poriče da poseduje atomsko oružje i jedna je od četiri zemlje koje se nikada nisu pridružile Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

Fotografije su objavljene u vreme kada premijer Izraela Benjamin Netanjahu oštro kritikuje iranski nuklearni program koji nadgledaju inspektori UN, za razliku od izraelskog.

To je podstaklo stručnjake da ponovo pozovu Izrael da javno objavi detalje svog programa.

Jevrejska država je uz pomoć Francuske tajno počela da gradi nuklearno postrojenje krajem 1950-tih godina u pustinji kraj Dimone, 90 kilometara južno od Jerusalima, a krila je godinama vojnu svrhu izgrdnje od SAD, tvrdeći čak da je to fabrika tekstila.

Zahvaljujući plutonijumu iz Dimone uveliko se veruje da je Izrael jedna od devet zemalja u svetu koje poseduju nuklearno oružje. Analitičari procenuju da Izrael ima materijal za najmanje 80 bombi koje mogu da nose balističke rakete, borbeni avioni ili podmornice.

Decenijama je postrojenje kraj Dimone izgledalo isto, ali je prošle nedelje primećena značajna nova izgradnja zahvaljujući satelitskim snimcima. Međutim, malo je detalja otkriveno.

Satelitske snimke je u ponedeljak napravila Planet lebs inkorporejšn (Planet Labs Inc.) na zahtev AP-a.

Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

Jugozapdno od reaktora iskopana je rupa 150 metara duga i 60 metara široka, a pored nje rov od 330 metara.

Na osnovu drugih fotografija pretpostavlja se da je kopanje pored reaktora počelo 2019. godine, ali da je od tada sporo napredovalo.

Stručnjaci su ponudili razna objašnjenja za izgradnju, izmedju ostalog mogućnost da Vlada Izraela namerava da sačuva i održi trenutne neuklearne sposobnosti.

„Mi smo izgradili nuklearnu opciju ne da imamo Hirošimu već Oslo“, rekao je 1998. godine Peres koji je predvodio nuklearni program i kasnije bio premijer, pa predsednik Izraela.

On je aludirao najpre na bombu koje su SAD u Drugom svetskom ratu bacile na Hirošimu, pa izraelske napore da postignu mir sa Palesticima.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar