Ubedljiva pobeda Lukašenka, protesti širom Belorusije

Svet 09. avg. 202019:55 > 10. avg. 2020 00:36
Podeli:
Lukašenko
Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Prema preliminarnim informacijama sa gotovo svih biračkih mesta, Aleksandar Lukašenko osvojio je 81,35 odsto glasova za novi mandat predsednika Belorusije, saopštila je večeras predsednica Centralne izborne komisije Lidija Jermošina.  Nezadovoljni prvim izbornim rezultatima građani su se okupili u centru Minska gde su počeli i prvi sukobi sa policijom. Protesti su se proširili na gradove širom Belorusije.

Drugo mesto na predsedničkim izborima u Belorusiji zauzela je Svetlana Tihanovska sa 6,8 odsto glasova. Na trećem mestu se našla Ana Kanopacka sa 2,3 odsto, iza nje su Andrej Dmitrijev – 1,1 odsto i Sergej Čerečenj – 0,9 odsto.

Interesantno je da su birači mogli glasati i protiv svih kandidata, a to je iskoristilo 9,2 odsto birača.

Izbori su proglašeni validnim, jer je na njima izašlo više od polovina upisanih birača. Pravo glasa je imalo oko 6,8 miliona beloruskih građana.

Zapadni mediji su javili o rekordnoj izlaznosti birača na predsedničke izbore u Belorusiji.

 

Nakon što je većina biračkih mesta zatvorena u prestonici Belorusije, Minsku, grupa od oko 300 demonstranata sukobila se sa policijom protestujući zbog pobede aktuelnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

TASS je javio da policija je pokušavala da otera demonstrante sa spomenika pobede u centru Minska bez upotrebe sile. Demonstranti su skandirali „Sramota!“, a grupa od 40-50 mladih pokušala je da uđe u ograđeni prostor. Nakon toga, javlja TASS, policija se oštro sukobila s njima, neke je tukla pendrecima, a kasnije je koristila šok-bombe kako bi ih rasterala.

Veliki broj demonstranata je  pritvoren, a policija je zaustavila saobraćaj duž centralne avenije i susednih ulica.

Mediji su naveli da je policija i u Brestu bacala suzavac na demonstrante.

Da podsetimo, glavna protivnica Lukašenku na izborima je Svetlana Tihanoska, koja se na političkoj sceni Belorusije pojavila pre samo nekoliko nedelja, kada je počela da organizuje masovne proteste protiv Lukašenka, nakon što je uhapšen njen suprug, koji je nameravao da se uključi u predsedničku trku.

Tihanovska je večeras rekla da je većina građana uz nju i odbacila rezultate na osnovu izlaznih anketa i dodala da će se obratiti medijima nakon objavljivanja službenih rezultata.

Grupe za zaštitu ljudskih prava saopštile su da je tokom protesta protiv predsednika, koji je na toj funkciji od 1994. godine, uhapšeno više od 1.300 ljudi, uključujući nezavisne posmatrače izbora i članove izbornog štaba, što je Lukašenko demantovao.

Na ranijim predsedničkim izborima u Belorusiji postojala je geopolitička podela uloga: Lukašenko je pledirao za dalju intergaciju sa Rusijom, dok je opozicija bila za približavanje Zapadu. Takve podele sada nema.

Belorusija ima dugu istoriju obračuna s kritičarima vlasti. Posle izbora 2010. godine, policija je tukla demonstrante, a šest Lukašenkovih rivala je uhapšeno, od kojih su tri godinama ostala u zatvoru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar