Iz SAD stiže respirator za 100 dolara

Svet 30. mar. 202015:51
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Jedna od najakutnijih nestašica s kojom se bolnice suočavaju usred pandemije koronavirusa je manjak respiratora. Ovi uređaji omogućavaju pacijentima disanje kad samostalno to više ne mogu, a koštaju oko 30.000 dolara. Na brzinu i dobrovoljno okupljena ekipa inženjera, doktora, programera i drugih stručnjaka, okupljena oko MIT-ja (elitni Masačusets institut tehnologije) radi na implementaciji sigurne i jeftine alternative za korištenje u hitnim situacijama.

Ovaj tim stručnjaka, nazvan E-Vent (skraćenica od „emergency ventilator“), okupljen je 12. marta kao odgovor na brzo širenje pandemije koronavirusa. Njegovi članovi su se okupili na podsticaj lekara i prijatelja i iznenadne poplave e-mailova koji su se odnosili na projekat koji je pre desetak godina proveden u MIT-jevoj klasi 2.75 (dizajn medicinskih uređaja).

Studenti su u saradnji s lokalnim lekarima dizajnirali respirator koji se može proizvesti od delova koji koštaju oko 100 dolara. Objavili su svoj rad s detaljima dizajna i testova, ali na tom se sve završilo. Sada, s obzirom na povećanu globalnu potražnju, nova ekipa vratila se tom projektu i radi vrlo ubrzanim tempom.

Ključ ove jednostavne i jeftine alternative respiratoru je plastična kesica s ručnim upravljanjem, nazvana reanimacijska kesica ili Ambu kesica, koju bolnice već imaju u velikim količinama. One su dizajnirane za ručno korišćenje od strane medicinskog stručnjaka ili medicinskog tehničara, da bi se pacijentu u situacijama poput zastoja rada srca omogućilo disanje dok respirator ne bude dostupan, piše MIT.

U pacijentove disajne puteve ubacuje se cevčica, kao i kod bolničkog respiratora, ali zatim se ulazak vazduha u pluća izaziva stiskanjem i oslobađanjem fleksibilne kesice. Ovo je posao za kvalifikovano osoblje, obučeno za procenu pacijenta i prilagođavanje ritma i pritiska proizvodnje udisaja.

Inovacija koju je započela starija generacija s MIT-ja, a sada ju je rapidno usavršio i testirao novi tim, trebalo je da osmisli mehanički sistem koji će pritiskati i otpuštati Ambu kesicu, jer ne može se očekivati da će to osoblje činiti na duže vreme. Ključno je za ovaj sistem da se kesica ne ošteti i da se može kontrolisati, tako da se količina vazduha i pritiska može prilagoditi potrebama pacijenta. Uređaj mora biti vrlo pouzdan, jer bilo kakvi neočekivani kvarovi mogu biti fatalni, ali prema dizajnu MIT-jeve ekipe, kesica se odmah može koristiti i ručno.

MIT-jev tim posebno je bio zabrinut potencijalno dobronamernim, ali neiskusnim samoukim stručnjacima koji pokušavaju da reprodujuju takav sistem bez neophodnog kliničkog znanja ili stručnosti o uređajima koji moraju da rade danima. Naime, potrebno je milion ciklusa da bi pacijenta na respiratoru zadržali 2 nedelje.Sistem mora biti otporan na greške, jer respiratori su precizni uređaji koji obavljaju životno važnu funkciju. Da bi smanjili širenje dezinformacija ili nepromišljenih saveta, stručnjaci su na svoju web stranicu postavili proverene izvore informacija o kliničkom korištenju respiratora i potrebama za obuku i nadzor u korišćenju takvih sistema. Sve su informacije dostupne na e-vent.mit.edu.