Italijanska mafija na ulicama: Raspalili antikorona proteste

Svet 28. okt. 202022:00 > 22:13
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Italijanska mafija čini sve što može kako bi sprečili koronu da im naškodi poslu - uključujući organizovanje nasilnih protesta zbog zatvaranja i novih mera.

Italijanske vlasti tvrde da su mafijaši isplanirali proteste u Napulju gde su se demonstranti žestoko sukobili sa policijom. Slični protesti su proteklih dana organizovani i u drugim italijanskim gradovima gde vlasnici restorana i barova strahuju da će nove, oštrije mere koje je vlada donela u pokušaju da obuzda širenje virusa, uništiti njihove firme.

Pročitajte i:

Iako ekonomski haos koji je napravila korona predstavlja priliku za mafiju da preuzme bankrotirane firme, policijski čas i zatvaranja gradova nisu dobra vest za bosove kojima ne odgovara povećano prisustvo policije na ulicama. Policija procenjuje da će zatvaranje noćnih klubova i barova prihode Gomore – napuljske mafije – skresati za čak 60 posto.

Italijanski premijer Đuzepe Konte najavio je proteklog vikenda dodatno pooštravanje mera, uključujući skraćivanje radnog vremena barova i restorana do 18 časova. Kampanja, Lacio i Lombardija – tri regije sa najviše zaraženih u Italiji – već su uveli noćni policijski čas u pokušaju da uspore širenje virusa.

Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

„Gerilsko ratovanje“ na protestima

Na protestima u Napulju, policija je identifikovala poznate pripadnike četiri mafijaške porodice koji se optužuju da su upravljali nasiljem. Demonstranti su bacali kamenje na policiju, napali policajce i oštetili nekoliko vozila. Nekoliko novinara je takođe napadnuto. Vićenco de Luka, regionalni guverner, opisao je protete kao „gerilsko ratovanje“.

Glavni tužilac zadužen za borbu protiv mafije Federiko Kafiero de Roho rekao je lokalnim medijima da je „200 skutera pratilo demonstracije i posle dogovorenog signala su napali policiju“.

„Nivo nasilja je takav da je jasno da to nije ponašanje vlasnika restorana, barova niti radnika“, rekao je on i dodao da su se mirnim protestima pridružili članovi desničarskih i anarhističkih organizacija. „Ono što se dogodilo predstavlja pravi, opipljiv napad na državu“, rekao je on.

De Luka dodaje da protesti nemaju nikakve veze sa legitinom zabrinutošću vlasnika restorana oko policijskog časa koji je uveden u petak, već da su oni isplanirani najmanje nedelju dana ranije i iskoordinisani na društvenim mrežama.

„Njih je prvo zatvaranje žestoko pogodilo“

Đuzepe Antoči, predsednik Fondacione Kaponeto, istraživačkog centra koji se bavi mafijom, kaže da se mafija protivi policijskom času i zatvaranju jer zbog jače policijske kontrole i zatvaranja neće moći da naplaćuju dugovanja i prodaju drogu. „Njih je prvo zatvaranje žestoko pogodilo“, rekao je on.

Mafijaški klanovi takođe koriste proteste kako bi podstakli bes i nepoverenje u državne organe. „Njima odgovara atmosfera sukoba i nepoverenja. Cilj im je da pokažu da država ne pomaže narod i da onda oni ponude svoju pomoć. Na taj način šire mrežu saradnika“, objasnio je on.

„Ako vam mafijaški bos pozajmi novac za bakalnicu kada ste u škripcu, onda on postaje vaš dobročinitelj. Ovde sada postoji rizik da se vratimo 30, 40 godina u prošlost kada su mafijaški kumovi smatrani posrednicima, kada su rešavali probleme i sukobe“, dodao je Antoči.

Pročitajte i:

Mit o dobrom mafijaškom kumu

Mnoge firme i poslovi koji su preživeli zatvaranje sada će propasti ako im se ne pomogne, rekao je on i dodao da mafija ima skrivena sredstva koja sada može da „opere“ investiranjem u legitimne poslove. Ukoliko se poslodavci okrenu mafijašima, kamate će biti toliko visoke da će u jednom trenutku morati da predaju deo posla mafiji. „Država mora da pomogne ovim poslovima brzo jer, ako to oni to ne urade, mafija sigurno hoće“, upozorio je Antoči.

Sandro Ruotolo i Paolo Siani, obojica poslanici iz Napulja pozvali su vladu da pomogne firmama i pojedincima koji su u finasijskom škripcu kako bi sprečili mafiju da „gurne nogu u vrata“. Napolitanci su apelovali na vođe protesta da se „distanciraju od mafije“.

„Izolujte ih, identifikuje ih, zaustavite ih. Svaki čin nasilja treba osuditi a ne opravdavati“, poručili su oni.

Senator Nikola Mora, šef antimafijaške komisije u parlamentu upozorio je da mafija može da ima veliku korist od pandemije korone. „U siromašnom društvu moguće je potpirivati nezadovoljstvo građenjem mita, iluzije o dobrim mafijašima koji vas štite i brinu o vama. Na jugu se to i dalje čuje, na žalost, to da je mafija dobra“, rekao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar