Italija postala „bela zona“, ukidaju se mere ograničenja

Svet 21. jun. 202110:15
Podeli:
korona u požarevcu
Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

Cela Italija je od danas postala "bela zona", što znači da je opasnost od zaraze kovidom-19 minimalna i da se ukidaju mere ograničenja, piše agencija Ansa.

PROČITAJTE JOŠ:

Izuzetak je samo severna pokrajina Vale d’Aosta, koja je još ovu sedmicu u režimu takozvane „žute zone“, što podrazumeva da blage mere ograničenja ostaju na snazi još sedam dana.

U celoj zemlji ukida se policijski sat, koji je bio na snazi od 23 do 5 sati narednog dana.

Italija je još prošle godine uvela način opisa epidemiološke situacije zonama u boji, gde je crvena označava najviši rizik od zaraze i najstrože mere ograničenja, a bela zona ukidanje anti-kovid mera.

Na današnjoj sednici vladin Naučno-tehnički komitet doneće odluku da se, naredne sedmice, ukine obaveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom.

Tim povodom list „Fanpejdž“ piše „da će posle godinu dana Italijani moći slobodno da dišu“.

Ali građani su nestrpljivi i već se, na ulicama, mogu videti mnogi koji masku nose oko vrata, pripravnu u slučaju kontrole, a ne kako je propisano preko lica.

Ostaje na snazi preporuka da se izbegavaju velika okupljanja, ali Rimljani su to ignorisali, pa je juče, zbog mase sveta na pojedinim gradskim trgovima, policija ograničila pristup postavljajući zaštitnu ogradu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar