Sara Mekbrajd, prva transrodna senatorka SAD

Svet 04. nov. 202008:14 > 08:15
Podeli:
Americki izbori
Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Sara Mekbrajd upisala se u istorijske knjige postavši prva otvoreno transrodna osoba koja je izabrana za američkog senatora, jednu od najviših pozicija u zemlji.

Sve o američkim izborima pratite na našem blogu UŽIVO

Mekbrajd (30) je osvojila mesto u senatu Delavera postavši tako prvi otvoreno transrodni senator u Sjedinjenim Državama. „Uspeli smo. Pobedili smo na izborima“, poručila je ona.

„Nadam se da će posle večerac LGBTQ klinci znati da je naša demokratija dovoljno velika i za njih“, poručila je Mekbrajdova nakon šton su preliminarni rezultati pokazali da je osvojila većinu u trci za mesto senatora.

„Toliko smo ponosni na tvoju istorijsku pobedu“, poručila je grupa Kampanja za ljudska prava čiji je portparol Mekbrajdova.

Ovo nije prvi put da Mekbrajdova ruši „staklenu tavanicu“.

Bila je stažista u administraciji Baraka Obame 2012. postavši tako prva otvoreno transrodna osoba koja je radila u Beloj kući.

Mekbrajdova je takođe povezana sa bivšim potpredsednikom SAD i kandidatom demokrata za predsednika Džoom Bajdenom. Radila je za njegovog pokojnog sina Boa Bajdena koji je bio generalni tužilac Delavera.

Odmah po proglašenju pobede, Mekbrajdova je poručila: „Delaver je suočen sa kovid krizom i vreme je da se okrenemo politici koja će pomoći porodicama iz radničke klase“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar