Istorijska odluka: Salvador prva zemlja u kojoj je bitkoin zvanična valuta

Svet 07. sep. 202111:08
Podeli:
Foto: AP Photo/Salvador Melendez

Prkoseći upozorenjima velikih ekonomija i finansijskih regulatora, ali i neslaganju većine stanovništva te centralnoameričke države, Salvador je postao prva zemlja u svetu u kojoj se bitkoin koristi kao zvanična valuta što bi, smatraju analitičari, moglo da utiče na položaj kriptovaluta u globalnom finansijskom sistemu.

Salvador je od danas, prva zemlja koja je usvojila bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, s planovima za korišćenje vulkanske geotermalne energije za napajanje „rudarenja“ digitalne valute.

Bitkoin, uz američki dolar, koji je u Salvadoru usvojen 2001. i koji će se i dalje koristiti kao „referentna valuta“, postaje zvanična valuta najmanje države Centralne Amerike i prema zakonu mora da se prihvati kao plaćanje kada se ponudi, osim ako dobavljači ili primaoci nemaju tehnologiju za obavljanje transakcija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Neće biti podložan porezu na kapitalnu dobit, pa se čak može koristiti i za plaćanje poreskih doprinosa.

Vlada je formirala fond od 150 miliona dolara u Razvojnoj banci Salvadora koji će se koristi za pretvaranje bitkoina u američku valutu. Međutim, dodaje Tajms, 70 odsto stanovništva ne koristi banke. Takođe, za korištenje bitkoina neophodan je pristup internetu a samo 45 odsto zemlje je umreženo.

Salvadorski predsednik Najib Bukele obećao je izgradnju infrastrukture koja će ruralnom stanovništvu omogućiti povezivanje s internetom.

Pokušao je takođe da reši zabrinutost za sredinu zbog energetski intenzivnog bitkoin rudarenja kada kompjuteri troše velike količine energije, sugerišući da bi obilna proizvodnja geotermalne energije u Salvadoru, čiji je potencijal uglavnom neiskorišten, mogla igrati ulogu u pokrivanju energetskog duga.

Većina stanovnika Salvadora ne slaže se s vladinom odlukom da usvoji bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, a mnogi ne znaju kako da koriste digitalnu valutu i nepoverljivi su prema tom projektu, pokazalo je istraživanje Centralnoameričkog univerziteta.

Najmanje 67,9 odsto od 1.281 ispitane osobe izjavilo je da se ne slaže ili da se jako protivi korišćenju bitkoina kao zakonskog sredstva plaćanja, dok je nešto više od 32 odsto ispitanika kazalo da se slaže s tim na određenom nivou.

Istraživanje je takođe pokazalo da većina ispitanika misli da će glavni korisnici upotrebe bitkoina biti bogati, strani ulagači, vlada i poslovni čelnici.

Dok se Salvador pripremao da postane prva zemlja u svetu u kojoj je bitkoin zvanična valuta, u zemlji su registrovane podele i skepticizam oko mera koje vlada predstavlja kao način za podsticanje ekonomskog razvoja i zapošljavanja, ističe BBC.

Vlada je takođe građanima ponudila besplatan digitalni novčanik na kojem mogu dobiti 30 dolara u bitkoinima.

Međutim, ističe BBC, nedavni protesti u glavnom gradu San Salvadoru pokazali su nedostatak poverenja među građanima, od kojih mnogi još nisu upoznati s kriptovalutama.

Dok se projekat uvođenja bitkoina kao zvanične valute u maloj centralnoameričkoj državi s oko 6,4 miliona stanovnika suočava sa skepticizmom naprednih ekonomija i MMF-a, neki to smatraju revolucionarnim, piše Fajnenšel tajms (The Financial Times), ističući da su kriptovalute privlačnije u zemljama s istorijom finansijske nestabilnosti i često postaju alternativa slabim nacionalnim valutama.

„Trebali bi to da shvatimo vrlo ozbiljno“, kaže koautor knjige „Lančana reakcija: Kako će blokčejn promeniti svet u razvoju“ Pol Domjan, naglasivši da se s bitkoinom u Salvadoru menja položaj kriptovalute u globalnom finansijskom sistemu i ubrzava celu raspravu o digitalnim valutama.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar