Irski ministar optimista: Bregzit je moguć, i to vrlo brzo

Svet 03. dec. 202013:33
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni rekao je da postoji šansa da Velika Britanija i Evropska unija postignu konačni dogovor o izlasku Britanije iz Unije "u narednih nekoliko dana".

Pregovori o Bregzitu nastavljaju se u Londonu a Koveni je ocenio da postoji šansa da se pitanje prava na ribolov, koje je jedna od prepreka postizanju dogovora Londona i Brisela o izlasku iz trgovinske unije, uskoro reši. „Pričamo o danima, ne nedeljama“, rekao je on irskim medijima.

Pročitajte još:

U međuvremenu, oglasio se i glavni pregovarač EU Mišel Barnije koji je rekao da će narednih 48 sati biti odlučujući.

Koveni je saglasan sa Barnijeom da će naredna dva dana biti „čupava“.

„Zatvaranje pregovora je kompleksna stvar. Biće mnogo tenzije i sukoba dok obe strane pokušavaju da postignu dogovor koji će im biti prihvatljiv“, rekao je on.

Irski ministar je međutim odbacio neka pisanja medija da bi, ako pregovori propadnu sada, mogli da se nastave dogodine.

Portparolka britanskog premijera Alegra Straton rekla je da je Boris Džonson optimista da će pregovori uroditi plodom, ali je naglasila da je i siguran da će zemlja biti OK ako i ne bude dogovora.

Velika Britanija je napustila političke strukture EU 31. januara, a ekonomsku će 31. decembra, kada se završi 11-mesečni prelazni period. Dve strane do tada pokušavaju da sklope novi trgovinski sporazum, ali razgovori su zaglibili oko pitanja koja uključuju prava ribolova u vodama Velike Britanije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar