Incident na Cetinju: Pokušaj upada u zgradu Ministarstva

Svet 08. mar. 202113:09 > 13:25
Podeli:
Foto:Screenshot

Na Cetinju je danas održan protest profesora i saradnika Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) kao i dela građana.

Pročitajte još

Oni protestuju jer, kako navode, Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta nije uplatilo nijednu ratu za tu ustanovu od prošle godine.

Ispred Ministarstva kulture došlo je do incidenta kada se na vratima pojavio državni sekretar Dragan Koprivica.

Deo okupljenih je nakon toga pokušao da uđe u zgradu Ministarstva.

Protestom su prekršene mere u borbi protiv pandemije kojima je predviđeno okupljanje maksimalno 25 ljudi, ne duže od 60 minuta.

“Ovih teških i subdonosnih dana za opstanak Crne Gore dok se sprovodi izdajnička i asimilatorska politika, Cetinje kao u najslavnijim danima svoje istorije pruža otpor okupatorskoj sili koja se sručila na našu zemlju. Promoteri anticrnogorske ideologije osokoljeni podrškom iz komšiluka i zamotani u tuđa državna znamenja, sada žele udaritl na rad Fakulteta za crnogorski jezik koji nije pristao na kolaboraciju s neprijateljima građanske Crne Gore”, rekao je je istoričar sa FCKJ Boban Batrićević.

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić istakao je da su ponosni što su javna visokoškolska ustanova koja funkcioniše izvan Univerziteta Crne Gore.

“Da nije tako ne bismo imali autonomiju, koju nam ova tuđinska vlada preko svoje ministarke želi ukinuti. Utopili bismo se u ćutnji Univerziteta Crne Gore čija je autonomija zgažena postavljanjem partijskog kadra na njegovo čelo. Nećemo dozvoliti da Vlada premijera Zdravka Krivokapića koji se javno šepuri da je na referendumu glasao protiv svoje države ugasi FCJK”, poručio je Čirgić.

Prema njegovim rečima danas su više nego ikada ponosni što su se izborili da sedište Fakulteta za crnogorski jezik bude na Cetinju.

“Slobodarskoj instituciji je jedino mesto u cetinjskom gnezdu slobode. Nećemo dozvoliti gašenje Fakulteta”, uverava Čirgić.

***

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar