Hrvatska: Vrhovni sud sutra o žalbama na presudu Sanaderu

Svet 05. jul. 202123:14
Podeli:
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Vrhovni sud Hrvatske sutra će na javnoj sednici razmatrati žalbe na nepravosnažnu presudu kojom je bivši premijer Ivo Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen sa dve godine zatvora.

U obrazloženju presude zagrebačkog Županijskog suda iz decembra 2019. stoji da je Sanader s Hernadijem dogovorio da će za 10 miliona evra mita MOL-u prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine, prenela je Hina.

Pritom je, zaključio je sud, iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja i promena međudeoničarskog ugovora.

Prema nepravosnažnoj presudi, Sanaderu je oduzeta i imovinska korist, a kompanija krunskog svedoka Roberta Ježica koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba da vrati pet miliona evra.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iako zadovoljan osuđujućom presudom, USKOK je tada najavio žalbu na visinu kazne, dok je Sanaderova braniteljka izrazila uverenje da će Vrhovni sud ukinuti presudu zbog sistemskog kršenja prava branjenika, ali i odbrane.

Hernadijev branilac ocenio je poražavajućim to što se presuda temelji na iskazu jednog jedinog svedoka, a mađarski MOL saopštio je da je razočaran presudom navodeći kako je u prethodnim postupcima pred mađarskim sudovima utvrđeno da MOL-ovi zvaničnici nisu prekršili zakon.

Bila je to druga presuda Sanaderu za primanje MOL-ovog novca, jer je ponovljeno suđenje u toj aferi zatražio Ustavni sud ukidajući prvu presudu Sanaderu.

Hernadi tada još nije bio optužen, a mađarska strana je odbila niz zahteva za njegovim ispitivanjem, navodeći da je za iste optužbe već oslobođen u privatnoj parnici na mađarskom sudu.

Sanader je u prvom postupku pravosnažno osuđen na osam i po godina, a osim za primanje mita od Hernadija tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, odnosno primanje provizije od te banke koja je Hrvatskoj odobrila kredit u vreme rata.

Na ponovljenom sudenju za to delo osuđen je na dve i po godine, ali mu se u kaznu uračunalo vreme provedeno u pritvoru pa više nije morao u zatvor.

Nekada najmoćniji hrvatski političar u zatvoru je ponovo od aprila 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska, pa je i presudu u aferi Ina-MOL dočekao iza rešetaka.

Sanader u zatvoru očekuje i pravosnažnu presudu u aferi Fimi media o kojoj je Vrhovni sud raspravljao na javnoj sednici 11. juna.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar