Hrvatska: Eksperimentalni poslovni prijem i svadba bez mera

Svet 13. maj. 202116:53
Podeli:
Foto:Shutterstock

U Zagrebu će danas biti održan simulirani poslovni prijem vakcinisanih kojim se istražuje širenje koronavirusa na okupljanjima, a za vikend svadbena svečanost, najavio je danas potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Pročitajte još:

„S obzirom na to da poslednjih dana broj novozaraženih pada, Nacionalni štab civilne zaštite sprovodi pripreme za moguće popuštanje epidemioloških mera od 1. juna nakon određenih testova koje planiramo da sprovedemo“, rekao je Božinović na sednici vlade.

On je najavio da je prvi pilot projekat poslovni prijem na kojem će večeras od 18 do 20 časova učestvovati osobe vakcinisane s obe doze vakcine, a drugi je svadbena svečanost 15. maja sa 120 učesnika.

Na njoj će, kako je rekao, učestvovati osobe koje su primile dve doze vakcine ili su prebolele bolest u poslednjih 180 dana, kao i osobe s negativnim PCR ili brzim testom ne starijim od 48 časova.

Foto: Shutterstock

„Sedam dana posle događaja učesnici će se testirati PCR testovima, a pokaže li se da nije bilo prenosa zaraze, razmotrće se načini popuštanja mera za takve dogadjaje“, rekao je Božinović.

Prema najavama, na poslovnom prijemu bez epidemioloških mera učestvovaće između 70 i 90 osoba.

Potpredsednik Vlade je rekao i da je Hrvatska prva članica Evropske unije koja je uspešno obavila pilot-testiranje sistema digitalnih zelenih potvrda, takozvanih kovid pasoša.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio na sednici Vlade da je dosad jednom dozom vakcinisano 29 odsto punoletnih građana, kojih je u Hrvatskoj oko 3, 2 miliona, a njih osam odsto s obe doze vakcine.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U protekla 24 časa registrovana su 1.064 nova slučaja zaraze, a umrle su 34 osobe. Aktivnih slučajeva ukupno je 7.866, medju njima 1.837 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 202.

U protekla 24 sata oporavila se 1.281 osoba, a testirano je njih 7.501.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar