Hrvati kažu: Irinejeva smrt otvara papi vrata ka Srbiji

Svet 22. nov 202011:02 > 11:04
Podeli:
Foto:EPA-EFE/VATICAN MEDIA/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Hrvatski mediji pišu da će "patrijarh Irinej će Hrvatima ostati najviše u pamćenju zbog blokiranja procesa kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca", ali i da Irinejeva smrt otvara vrata papi Franji ka Srbiji.

Pročitajte još:

„Sada su papi otvorena vrata u Srbiju“, bio jedan od neformalnih komentara na vest o smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, koji se mogao čuti u katoličkim krugovima u Zagrebu, a koji se nije toliko odnosio na samu osobu Irineja, koliko na politiku vrha Srpske pravoslavne crkve, koju su kreirali i personalizovali upravo on i mitropolit crnogorski Amfilohije, koji je prošlog meseca preminuo od koronavirusa, a na njegovoj se sahrani zarazio i patrijarh Irinej, piše Večernji list.

Politika dvojca Irinej – Amfilohije i radikalnog krila SPC-a svih je deset godina njegovog vođenja Srpske pravoslavne crkve bila antikatolička, antipapinska i antihrvatska pa i antimuslimanska, navodi se dalje u tekstu.

Večernji list ističe da će patrijarh Irinej Hrvatima ostati „najviše u pamćenju zbog blokiranja procesa kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca“.

Prema pisanju hrvatskih medija, patrijarh je navodno napisao dva pisma papi Franji o kardinalu Stepincu kao „ustaškom vikaru“, te je papa odlučio da prolongira okončanje kanonizacije.

„Franja je formirao mešovito katoličko-pravoslavnu komisiju, u kojoj SPC i srpski istoričari nisu uspeli da dokažu teze o Stepincu kao zločincu. Ni uprkos tome, kanonizacija Stepinca nije okončana“, navodi se u tekstu. „Veruje se da je papa Franja brojnim ustupcima pravoslavnoj strani želeo da uspostavi dobre odnose s Moskvom, ali i sa samim Beogradom.“

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram