Hiljade na protestima u Gruziji dva dana pred izbore

Svet 29. okt. 202020:41
Podeli:
Foto: Stringer / Sputnik / Profimedia

Desetine hiljada pristalica opozicije u Gruziji okupilo se u Tbilisiju dva dana pred parlamentarne izbore na kojima se nadaju da će biti smenjena vladajuća partija koja je sve nepopularnija.

Gruzijci u subotu glasaju na neizvesnim parlamentarnim izborima obeleženim do sada neviđenim udruživanjem opozicije protiv vladajuće stranke koju vodi najbogatiji čovek u zemlji, bivši premijer Bidzina Ivanišvili.

Njegov veliki rival je bivši predsednik u izgnanstvu Mihail Sakašvili.

Pročitajte još:

Njegova grupacija Ujedinjeni nacionalni pokret (MNU) uspela je ove godine da okupi više opozicionih grupa da se suprotstavi Ivanišvilijevoj partiji Gruzijski san, na vlasti od 2012. godine, optuženoj za korupciju i gušenje protivnika.

Sakašvilijeve pristalice sinoć su napunile centralni trg u Tbilisiju na kome se nalazi velika statua Svetog Đorđa, zaštitnika sveca zemlje.

Obraćajući se masi preko video veze iz Ukrajine, Sakašvili je obećao „pobedu slobode nad opresijom, bogatstva nad siromaštvom“.

Sakašvili je pobegao iz zemlje kada je napustio predsedništvo 2013. pod pretnjom od sudskog gonjenja zbog zloupotrebe položaja.

Sada živi u Ukrajini gde savetuje predsednika Volodimira Zelenskog, ali MNU je obećao da će on biti imenovan za premijera ako opozicija pobedi.

Gruzijski san koji je došao na vlast u trenutku kada je Sakašvili kritikovan zbog autoritarnih sklonosti, gubi popularnost u svetlu ekonomskih teškoća i napada na demokratska ostvarenja zemlje.

Iako obe strane kažu da su ubeđene u pobedu, ishod glasanja je neizvestan.

Gruzija, sa oko četiri miliona stanovnika, redak je primer demokratije među bivšim sovjetskim republikama ali je redovno potresaju antivladine demonstracije, navodi Frans pres.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar