Hiljade demonstranata u Sudanu traži da vojska preuzme vlast

Svet 16. okt. 202122:38 > 22:40
Podeli:
Sudan protest
Protesti u Sudanu Foto:REUTERS/El Tayeb Siddig

Hiljade demonstranata okupilo se ispred predsedničke palate u Kartumu zahtevajući da vojska preuzme vlast, jer se Sudan bori sa najvećom političkom krizom u dve godine tranzicije.

Kako prenosi Rojters, vojne i civilne grupe dele vlast u ovoj istočnoafričkoj državi nakon svrgavanja dugogodišnjeg predsednika Omara al-Bašira 2019. godine.

Posle neuspelog državnog udara u septembru, koji je pripisan snagama lojalnim Baširu, vojni lideri zatražili su reformu Koalicije za slobodu i promene (FCC) i promenu kabineta, ali su ih građanski lideri optužili da im je cilj preuzimanje vlasti.

Frakcija FFC povezana sa vojskom, uključujući naoružane grupe koje su se pobunile protiv Bašira, pozvala je na današnji protest i održala kratak skup u obližnjoj konferencijskoj sali.

Demonstranti su uzvikivali „Dole vlada gladi“ i pozvali generala Abdela Fataha Al-Burhana, šefa oružanih snaga i zajedničkog vojno-civilnog Saveta suverenosti Sudana, na započinjanje državnog udara i svrgavanje vlade.

Proteste je, za razliku od ranije, obezbeđivalo malo policajaca i demonstranti su uspeli da sitgnu do kapije predsedničke palate.

Demonstranti koji su u centar Kartuma stigli desetinama autobusa sukobili su se sa demonstrantima koji se zalažu za građansku vlast.

Analitičari objašnjavaju da su u središtu krize sporovi oko pravosuđa, vojnog restrukturiranja i demontaže finansijskog aparata režima Bašira.

Bonus video: Protest protiv kriminala

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar