Haos u Indiji: Još 2 države uvele strogo zatvaranje

Svet 08. maj. 202110:56
Podeli:
Indija bolnica
Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Još dve države na jugu Indije uvele su strogo zatvaranje jer se broj zaraženih korona virusom povećava velikom brzinom širom zemlje i pojačava pritisak na vladu premijera Narendre Modija da proglasi zatvaranje u celoj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:

Sa više od 300.000, Bengalor glavni grad države Karnataka ima najveći broj aktivnih slučajeva u Indiji a stručnjaci upozoravaju da najgore tek predstoji, jer se treći najveći grad u Indiji bori sa nestašicom kiseonika, prepunim bolnicama i krematorijumima.

Naglom porastu infekcija u Indiji od februara doprinele su nove zaraznije vrste virusa kao i vladine odluke da dozvoli masovna okupljanja na verskim festivalima i političkim skupovima.

Indija je danas prijavila 401.078 novih slučajeva zaraze i 4.187 umrlih, pa ukupno ima više od 21,8 miliona potvrdjenih infekcija i skoro 240. 000 smrtnih slučajeva. Medicinski stručnjaci kažu da su realni brojevi daleko veći.

Jedan lekar u Bengaloru je rekao je da je morao da vraća obolele pacijente dok se njegova bolnica borila sa nedostatkom kiseonika.

„Bolnica šalje kamion dva puta dnevno u postrojenja za kiseonik na periferiji grada kako bi dopremila 12 velikih boca. Ranije bi ta količina bila dovoljna za dve nedelje a sada se potroši za nešto više od jednog dana“, dodao je on.

Zbog nestašice Vrhovni sud je u sredu naložio saveznoj vladi da poveća količinu kiseonika koji se dnevno isporučuje Karnataki. Odluka je doneta nakon što je u ponedeljak u vojnoj bolnici umrlo 24 kovid pacijenata.

U toku je istraga koja treba da utvrdi koliko njih je umrlo zbog nedostatka kiseonika.

Nova ograničenja uvedena su i u državi Andra Pradeš koja poslednja tri dana svakodnevno registruje više od 20.000 novozaraženih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar