Hakovan sistem novozelandske centralne banke

Svet 10. jan. 202122:18
Podeli:
Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Novozelandska centralna banka saopštila je danas da je njen sistem podataka hakovan i da je potencijalno bilo pristupa komercijalno i lično osetljivim podacima.

Dogodio se ilegalan pristup servisu za deljenje fajlova koji koristi Rezerv banka Novog Zelanda (Reserve Bank of New Zealand; Banka za novčane rezerve Novog Zelanda) da deli i čuva osetljive informacije, saopštila je banka čije sedište je u Velingtonu.

Guverner Edrijan Or rekao je da je upad zaustavljen i da je onlajn sistem isključen, kao i da glavne funkcije banke „ostaju zdrave i operacionalne“.

„Radimo zajedno sa domaćim i međunarodnim stručnjacima za sajber bezbednost i drugim relevantnim vlastima u okviru istrage i odgovora na ovaj zloćudni napad“, rekao je Or.

On je kazao da se još utvrđuje priroda i obim informacija kojima je pristupljeno u upadu, ali da bi mogli da obuhvataju „neke komercijalno ili lično osetljive informacije“, i dodao da će za to biti potrebno vreme.

Sistem je obezbeđen i skinut sa interneta dok banka ne završi preliminarne istrage.

„Biće potrebno vreme da se razumeju pune implikacije ovog upada i radimo sa korisnicima sistema u čije informacije se možda ušlo“, rekao je Or.

Nije jasno kada se hakovanje dogodilo ili da li ima naznaka ko je odgovoran i u kojoj zemlji se nalazi servis za deljenje fajlova u koji je izvršen upad.

Nekoliko većih organizacija u Novom Zelandu su bili meta sajber napada prošle godine, uključujući Novozelandsku berzu, čiji serveri su bili isključeni za javni pristup gotovo nedelju dana u avgustu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar